Index Vakbarát Hírportál

Demencia fenyegeti az ADHD-val diagnosztizált felnőtteket

2023. október 18., szerda 13:37

Rossz hírt kaptak a kutatóktól az ADHD-val (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral felnőttként diagnosztizált emberek: nagyobb kockázatnak lehetnek kitéve demencia szempontjából. A tanulmány egyelőre nem állapítja meg az ok-okozati összefüggést, a szakértők szerint további kutatásokra van szükség.

Bár a szakértők figyelmeztettek, azt nem állapították meg, hogy a kapcsolat ok-okozati összefüggés-e, de a kutatás rávilágít a lehetséges összefüggések további feltárásának szükségességére, illetve annak vizsgálatára, hogy az ADHD-gyógyszerek enyhítik-e a demencia kockázatát – írja a The Guardian.

Az eredmények több mint 100 000 orvosi karton megvizsgálása után születtek, így derült ki, hogy azoknál, akiknél felnőttként ADHD-t diagnosztizáltak,

majdnem háromszor nagyobb a kockázata, hogy később demenciát diagnosztizálnak náluk.

Korlátozó tényezők

A kutatócsoport szerint a felnőttkori ADHD csökkentheti az agy azon képességét, ami kompenzálja a későbbi életkorban bekövetkező folyamatok hatásait, beleértve a neurodegenerációt vagy az agy vérellátását.

A Jama Network Open című folyóiratban megjelent írásukban a kutatók arról számolnak be, hogy az izraeli Meuhedet Healthcare Services nonprofit egészségfenntartó szervezet (HMO) elektronikus egészségügyi nyilvántartását vizsgálták. A vizsgálatból kizárták azokat a személyeket, akiknél már volt ADHD vagy demencia diagnózisa.

A kutatócsoport 109 218 olyan személy adatait vizsgálta meg, akik átlagosan 57,7 évesek voltak, amikor a vizsgálat 2003 januárjában elkezdődött, és egészen addig nyomon követték a feljegyzéseiket, amíg a páciensek meg nem haltak, el nem hagyták a szervezetet, demenciát nem diagnosztizáltak náluk, vagy amíg a vizsgálat 2020 februárjában véget nem ért.

Meglepő összefüggések

Az eredményekből kiderült, hogy a vizsgálati időszak alatt 730 embernél állapították meg a felnőttkori ADHD-t, közülük 96-nál (13%) demenciát is diagnosztizáltak. Ezzel szemben azok között, akik nem kaptak felnőttkori ADHD-diagnózist, 7630 demenciás esetet diagnosztizáltak (7%).

Az ADHD gyógyszeres kezelése azonban más képet fest. A kutatók szerint nincs egyértelmű összefüggés az ADHD és a demencia kockázata között azok körében, akik pszichostimuláns gyógyszeres kezelés alatt állnak. Azt is kiemelték, hogy a csapat nem tudja megmondani, az eredmények és összefüggések kiterjednek-e a gyermekkori ADHD-ra.

Henry Shelford, az ADHD UK jótékonysági szervezet vezérigazgatója szerint a kutatás egyik legfontosabb következtetése, hogy még többet kell megtudni az ADHD-ról és annak másodlagos hatásairól, de örül, hogy egyre nagyobb figyelmet kap az  ADHD.

Rovatok