Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul teljesen új készülékkel rukkolt ki az Apple

2023. október 18., szerda 05:58

Egy új, kedvezőbb árú, ám a második generációsnál kevesebb funkcióval rendelkező Apple Pencilt mutatott be az Apple, ami legfőképp jegyzetelésre lesz alkalmas – maga a vállalat is elsősorban a diákoknak szánja az új készüléket. Az egyszerűen csak USB-C-s Apple Pencilnek nevezett toll árban és tulajdonságok terén is az első és második generációs Pencil között áll – azt azonban egyelőre nem teljesen értjük, hogy a piacra dobására miért volt szükség.

Még több felhasználó számára szeretné elérhetővé tenni az Apple Pencil adta lehetőségeket az Apple, így a vállalat magyarországi idő szerint kedd délután váratlanul egy teljesen új, olcsóbb készüléket mutatott be. A premiert nem verték nagy dobra, az almás cég csak egy sajtóközleményt töltött fel a weboldalára, amelyben az új toll specifikációit ismertették – mutatjuk, hogy melyek ezek.

Az új, kedvezőbb árú toll ugyanazt a sztenderdet viszi tovább, mint amit az elődök felállítottak. Az USB-C-s Apple Pencil is rendelkezik a pixelpontos vonalkövetéssel, az alacsony késleltetéssel és a dőlésérzékenységgel, hátrány azonban, hogy

a nyomás erősségét ez a kiadás nem képes felismerni, így rajzolásra, kreatív munkavégzésre aligha ajánlható.

Mint ismeretes, az első és második generációs Apple Pencilek varázsa abban rejlett, hogy azok szinte egy az egyben úgy viselkedtek, mintha egy valódi tollat, esetleg ecsetet fogtunk volna a kezünkben – ez az élmény azonban az USB-C-s változattal elmarad. Ennek köszönhetően a kedvezőbb áru toll elsősorban csak jegyzetelésre lesz alkalmas, így a célközönség ez esetben a hétköznapi felhasználók és a diákok lettek.

Az Apple Pencil forradalmasította a jegyzetelést, a vázlatkészítést és az illusztrálást, végtelen lehetőségeket szabadítva fel a termelékenység és a kreativitás terén. Az iPad sokoldalúságával kombinálva az új Apple Pencil egy újabb nagyszerű lehetőséget nyit meg a digitális kézírás, a jegyzetelés, a dokumentumok szerkesztése és még sok minden más területén

fogalmazott Bob Borchers, az Apple Worldwide Product Marketing alelnöke, hozzátéve, hogy az M2-es chippel szerelt iPad Pro modellekkel együtt használva az új Apple Pencil is támogatja a Lebegés funkciót, ami mindenképp pluszpont.

Bőven akadnak kompromisszumok

Érdekesség, hogy az Apple visszatért a kezdetekhez, és az első generációhoz hasonlóan ezt a tollat is egy csatlakozóval szerelte fel. A Pencil végén található kupakot – vagy sapkát, ha úgy tetszik – ezúttal nem tudjuk teljesen levenni, hanem csak felcsúsztatni, mivel probléma volt, hogy azt többen is elhagyták. Ez alatt találjuk meg az USB-C portot, amibe egy USB-C–USB-C kábelt dugva tudjuk a tollat párosítani az iPadünkkel.

Erre sajnos annak ellenére is szüksége lesz, hogy a készülék egyébként a második generációs Pencilt támogató iPad minihez, iPad Airekhez és iPad Prókhoz mágnesesen tud csatlakoztatni – töltést azonban a tablet nem tud átadni a tollnak. Ezzel a hátrányok még nem érnek véget, a második generációs Pencilhez képest az USB-C-s kiadás ugyanis a dupla koppintásos ecsetváltoztatást sem támogatja.

Ezek tudatában az új Pencil egyetlen előnye a korábbi kiadással szemben egyedül annak ára marad, 63 ezer forint helyett már 36 ezer jó magyar pénzért cserébe megtapasztalhatja az Apple által emlegetett Pencil-élményt. Ahogy említettük, a készülék a 10. generációs iPadet, a 6. generációs iPad minit, a 4. és 5. generációs iPad Airt, az 1., 2., 3. és 4. generációs, 11 hüvelykes iPad Prót, valamint a 3., 4., 5. és 6. generációs, 12,9 hüvely­kes iPad Prót támogatja. A készülék előreláthatólag november elején kerül fel a boltok polcaira.

Rovatok