Index Vakbarát Hírportál

Tiltotta a YouTube az AdBlockert

2023. október 19., csütörtök 12:34

Elege lett a YouTube-nak abból, hogy hirdetési bevételek sokaságától esik el amiatt, mert a felhasználók jelentős része hirdetésblokkolókat használ – így egyszerűen úgy döntöttek, hogy megfordulnak azon a bizonyos lovon, és ők tiltják le a videókat a felhasználók oldalán, amennyiben azok AdBlockert használnak.

Hónapok óta tudni már, hogy a YouTube-ot bizony rendkívül idegesíti az, hogy az AdBlockerhez hasonló hirdetésblokkolók tulajdonképpen egy az egyben kiváltják Premium előfizetésüket – annak ugyanis egyik legnagyobb előnye, hogy nem jelenít meg reklámokat a platform.

A jelek szerint azonban október elejével szépen lassan véget ér a jó világ, a vállalat ugyanis egy olyan fejlesztést implementált a világ legismertebb videónézős platformjába, mely felismeri, ha a felhasználó hirdetésblokkolót használ – és míg azt nem deaktiválja, addig nem engedi videót nézni.

A felhasználók beszámolói alapján eddig kétféle felugró ablakkal lehet találkozni. Az elsőben az áll, hogy a hirdetésblokkolók használata nem engedélyezett a YouTube-on, ezért a vállalat arra kéri a felhasználót, hogy vagy kapcsolja ki azt, vagy fizessen elő a YouTube Premiumra, aminek havi díja Magyarországon 1790 forint. Érdekesség, hogy ezt az ablakot rövid várakozás után be lehet zárni, anélkül, hogy bármin is változtatna az ember, van azonban egy sokkal agresszívabb felugró ablak is. Ebben a YouTube arra figyelmezteti a felhasználót, hogy hirdetésblokkolót használ,

ha azonban azt nem kapcsolja ki, három videó megnézése után blokkolni fogják a lejátszót – ezzel ellehetetlenítve a videónézést. 

Ennek tudatában a felhasználónak tényleg csak két választása marad: tűrni a reklámokat, vagy előfizetni a Premiumra.

Rovatok