Index Vakbarát Hírportál

Ezekkel a trükkökkel turbózhatja fel a Google-kereséseit

2023. október 20., péntek 16:08

Mindennapi életünk során egyre többször keresünk az interneten utazásunk megszervezése céljából, vásárlási szándékkal vagy éppen egy minket érdeklő személy életéről képek vagy egyéb információk után kutatva. És persze gyakran egy rakás fölösleges találat közül kell kiválogatnunk a számunkra hasznos információkat. Most megmutatjuk, hogy kereshet úgy a Google-ön, mint egy profi.

A Google keresője a világ leglátogatottabb keresőoldala havi 154 milliárdos látogatottsággal, így a 2023-ban globálisan mért 5,2 milliárd interneteléréssel rendelkező felhasználó átlagosan havi 30 alkalommal keresi fel az oldalt. A keresések száma is csillagászati, éves szinten 2 billiót indítanak a felhasználók.

Persze kereséseink során legtöbbször azt tapasztaljuk, hogy számunkra nem túl jó vagy egyáltalán nem használható találatokat kapunk. Máskor pedig több ezer találat az eredmény, amelyek végigkattintásához se időn, se kedvünk nincs.

De akkor mégis hogyan kaphatunk pontos és jó, számunkra hasznos találatokat?

Amikor a felhasználók keresést végeznek, a Google átnézi a kereső indexében (ez egy könyvtári katalógushoz hasonlítható leginkább) tárolt több milliárd weboldalt és egyéb tartalmat, hasznos információkat keresve.

Munkában a feltérképező robotok

A Google-kereső indexének legnagyobb részét a feltérképező robotként ismert szoftverek építik fel. Ezek automatikusan felkeresik a nyilvánosan hozzáférhető weboldalakat, és követik a rajtuk lévő linkeket ugyanúgy, mint ahogy a felhasználók is tennék a tartalmak böngészésekor. Oldalról oldalra haladnak, és információkat tárolnak a Google-kereső indexében arról, hogy mit találnak ezeken az oldalakon és más, nyilvánosan hozzáférhető tartalmakban. A Google-kereső ebben a saját adatbázisában kutakodik, és igyekszik a találatokat a legjobb minőségben megjeleníteni.

Azonban a kereső is csak annyira pontos és adekvát találatokat képes megjeleníteni számunkra, amennyire pontosan mi a kereséshez használt szavakat vagy kifejezéseket meg tudjuk fogalmazni.

A pontosabb vagy tökéletesen használható találatok eléréséhez nekünk is pontos kulcsszavakat kell megadnunk. De nem pusztán a jól megfogalmazott keresőszavakról van szó, hanem a Google által számunkra biztosított úgynevezett keresési operátorok használatáról is. Ezek a keresési operátorok olyan speciális karakterek, melyek segítségével egyedi lekérdezéseket állíthatunk össze a keresőmotor kezelőfelületén. Használatukkal könnyebben és rövidebb idő alatt juthatunk el a keresett tartalomhoz, dokumentumhoz.

Így működnek az operátorok

A keresési operátorok használata igen egyszerű, mindössze a keresésre vonatkozó kulcsszó vagy összetétel elé, mögé vagy azokhoz illesztve kell beírni ezeket a Google keresőjébe.

Például szeretnénk megtalálni azt a weboldalt, ahol a „hupikék” és a „kacsa” szavak is szerepelnek. Ha a keresőbe csak a két keresett szót írnánk be, akkor az összes olyan oldalt megkapnánk, ahol csak az egyik vagy másik szó is szerepel, ezzel feleslegesen megsokszorozva a találatok számát. Ennek kiküszöbölésére használhatjuk az AND elnevezésű operátort ilyen módon: hupikék AND kacsa. A találatok máris kizárólag azokat az oldalakat fogják felsorolni, amelyeken mindkét szó előfordul.

Nézzük is ezeknek az egyszerű, ám felettébb hasznos keresési operátoroknak a teljes listáját, melyekkel megkönnyíthetjük kereséseinket és pontosíthatjuk találatainkat:

Keresési operátor Mire tudjuk használni? Példa
“ ” Az időjelbe tett szó vagy kifejezés keresése. “cirmos macska”
OR Két (vagy több) szó bármelyike szerepelhet az oldalon. cirmos OR macska
AND Mindkét szónak szerepelni kell a megtalált weblapon. cirmos AND macska
- Olyan oldalakra keresés, ahol az első szó igen, a második szó nem található meg. cirmos -macska
* Helyettesítő karakteres keresés, a két szó közötti hézagban bármi szerepelhet a találatok között. cir*ska  
( )   Csoportos, egyidejű kereséseket tesz lehetővé. (cirmos OR fekete) macska
define:     A megadott szó magyarázatára keres. define: logopédus 
filetype: Egy dokumentumtípust (PDF, DOCX, PPTX stb.) keres, ami tartalmazza a keresett szót. apple filetype:pdf  
site:   Az adott szót egy megadott weblapon belül keresi. cirmos site:index.hu
related: Az adott szót egy megadott weblappal kapcsolatos weblapon keresi. cirmos related: index.hu
inurl: Egy bizonyos szót tartalmazó webcímre (URL) keresés.   inurl: cirmos
allinurl:   Több szót tartalmazó webcímre (URL) keresés. allinurl: cirmos macska
weather:   Időjárási előrejelzésre keresés egy adott városban vagy országban. weather: budapest
stocks:  Tőzsdei információk keresése egy adott részvényre. stocks: apple
map:   Az adott szó Google Térképen belüli keresése. map: budapest
movie: Egy adott filmmel kapcsolatos keresés.   movie: az utazó
in Valutaárfolyam-váltás. $329 in HUF
source:   Egy megadott forráson belüli keresés a Google Hírek szolgáltatáson belül. macska source: index
before/after Keresés egy dátum előtt vagy után. macska before: 2007-06-29

Rovatok