Index Vakbarát Hírportál

Már a század közepére a nap lesz a legfőbb energiaforrás

2023. október 21., szombat 14:20

Vannak akadályozó tényezők, de a fejlődés lendülete arra utal, hogy a napelemek viszik győzelemre a megújuló energiát.

Az Exeteri Egyetem és a University College London energetikai kutatási programjának végkövetkeztetése szerint az emberi civilizáció elhagyott egy fordulópontot, aminek nyomán a jövőben elkerülhetetlenül a napenergia válik a fő energiaforrásunkká. Az adatalapú technikai és gazdasági modellezés eredménye szerint 2050-re a fotovoltaikus energia (vagyis fényenergia) lesz a fő energiaforrás akkor is, ha a klímapolitikai hátszelet kiveszik a támogató tényezők közül.

A Nature Communicationsben közölt optimista eredményt árnyalja, hogy a kutatók azonosítottak négy tényezőt, ami visszavetheti a napenergia terjedését: 

A kutatók összességében úgy vélik, hogy az említett akadályokat elhárító politika a tiszta energiára való átállásban sokkal hatékonyabb lehet, mint a szén-dioxid-kvótaadóhoz hasonló pénzügyi megoldások.

A megújuló energia terén bekövetkezett fejlődés azt jelenti, hogy a fosszilis üzemanyagok dominanciájával számoló előrejelzések már nem realisztikusak. Más szóval az energiaszektor számára már nincs ilyen megszokott üzletmenet. A régi előrejelzések azonban még olyan modellekre támaszkodnak, amikben az újítások valahol a gazdaságon kívül történnek. A valóságban ezek egymást erősítő folyamatok, ahogy egy technika olcsóbb lesz, és a cégek megtanulják ezeket még olcsóbban alkalmazni. Ha ez a folyamat benne van az előrejelzésben, kirajzolódik a napenergia gyors növekedése az elmúlt évtizedben és a jövőben

– mondta Dr. Femka Nijsse, az exeteri Global Systems intézet munkatársa. „A hagyományos modellek feltételezik, hogy egy ponton a közeljövőben elérkezik a tanulás vége – eközben továbbra is nagyon gyors innováció folyik a napenergia területén” – tette hozzá.

A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a napenergia uralta villamos hálózatok megrekedhetnek „olyan konfigurációkban, amelyek se nem ellenállók, se nem fenntarthatók, és csak fosszilis energiaforrásokra támaszkodva működnek”.

(TechXplore)

Rovatok