Index Vakbarát Hírportál

Így próbálják megtisztítani a Wikipédiát a fals információktól

2023. október 21., szombat 21:25

Egy friss kutatásban azt vizsgálták, hogy miként lehetséges a Wikipédián mesterséges intelligenciával leellenőrizni a forráshivatkozásokat, ezzel megbízhatóbbá tenni a szabad enciklopédiát. Az eredmények alapján az AI képes megtalálni a hibás linkeket, esetenként pedig akár megfelelőbb forrásokat is javasolni.

A Nature beszámolója szerint Fabio Petroni és kollégái a londoni Samaya AI-cégnél kifejlesztettek egy SIDE nevű rendszert, amely elemzi, hogy a Wikipédia-hivatkozások valóban alátámasztják-e a hozzájuk kötött állításokat, ahol pedig ez nem teljesül, ott jobb alternatívákat javasol.

Ironikusnak tűnhet, hogy a mesterséges intelligenciát használják a hivatkozások fejlesztésére, tekintettel olyan esetekre, mint a hírhedten képzelgő ChatGPT, amely sokszor hibázik a hivatkozásoknál. De nem szabad elfelejteni, hogy az AI nyelvi modellekben sokkal több van, mint a chatbotokban

– nyilatkozta Noah Giansiracusa, aki a Bentley Egyetemen tanul mesterséges intelligenciára specializálódva.

A SIDE-ot arra képezték ki, hogy felismerje a jó forráshivatkozásokat azoknál a Wikipédia-cikkeknél, amiket az oldalon elsődlegesen népszerűsítenek, és amelyek a szerkesztők és a moderátorok részéről is kiemelt figyelmet kapnak. Az így kialakult ellenőrző rendszer segítségével képes azonosítani az egyéb oldalakon található, hibás hivatkozásokkal ellátott állításokat. Az internetet is képes átvizsgálni megbízható források után kutatva, és rangsorolni a rossz hivatkozások helyettesítésére szolgáló lehetőségeket.

Az eredmény pozitív, de nem eléggé

A rendszer teszteléséhez Petroni és kollégái arra utasították a SIDE-ot, hogy javasoljon hivatkozásokat olyan meglévő (ellenőrzött) Wikipédia-szócikkekhez, amelyeket korábban nem látott még a program. Az esetek közel 50 százalékában már eleve a SIDE által legjobbnak ítélt hivatkozás szerepelt a cikkben. A többi esetben alternatív forrásokat javasolt.

A rendszer hasznos lehet a valószínűsíthetően hibás hivatkozások felkutatásában. Ellenben az igazi kérdés az, hogy a Wikipédia közössége mit tartana a leghasznosabbnak

– fogalmazott Aleksandra Urman, a Zürichi Egyetem számítógépes kommunikációval foglalkozó kutatója.

A fejlesztők ezt is letesztelték, és noha többen voltak azok a felhasználók, akik az AI által javasolt forrást használnák, mint a cikkben eredetileg szereplőt, a megkérdezettek többségének teljesen mindegy, amíg az információ megbízható. Erre reflektálva Urman véleménye szerint egyelőre a felhasználók inkább maguk kutatják fel a forrásokat, és győződnek meg azok hitelességéről.

Rovatok