Index Vakbarát Hírportál

Fontos frissítés érkezik az iPhone-okra

2023. október 24., kedd 05:57

Többhetes tesztidőszak után hivatalosan is befut az iPhone-okra az iOS 17.1, amely számos hibajavítás mellett új funkciókat is hoz az Apple telefonjaira – az egyik legjobban várt fejlesztés azonban még ezzel a verzióval sem érkezik meg az almás telefonokra.

Alig több mint egy hónapja, hogy az Apple hivatalosan is kiküldte a felhasználók számára az iOS 17-es frissítést, több kisebb hibajavítás után pedig már érkezik is az új főverzió, az iOS 17.1. A rendszer nem hoz eget rengető újdonságokat, leginkább azt finomítja, amit a szeptemberben érkező kiadás már elkezdett, ennek ellenére a telepítése erősen ajánlott minden felhasználó számára, a kevés, de hasznos újítás mellett ugyanis biztonsági hibákat is foltoz.

Szépül az Apple Music, javul az AirDrop

Az iOS 17.1 egyik legnagyobb újdonsága elsősorban csak az Apple Music-előfizetők számára lesz érdekes. Az Apple átdolgozta azt, hogy a szolgáltatás algoritmusait hogyan taníthassuk meg arra, hogy melyek azok a dalok, amelyeket igazán szeretünk. A korábbi „Szeretem” gombot egy „Kedvencek” váltotta, amelyre rábökve egy dal – a Spotifyhoz hasonlóan – azonnal hozzáadódik a könyvtárunkhoz.

Emellett a lejátszási listáinkat is szebbé tehetjük azáltal, hogy az újratervezett előre generált borítóképek egyikét választjuk – ezzel azonban még nem ér véget a lejátszási listákat érintő újdonságok sora. iOS 17.1-en az Apple Music a lista végén automatikusan ajánlatokat tesz arra, hogy az algoritmus alapján még milyen dalok passzolnának a korábban megadott számokhoz, ami ugyancsak örömmel látott újdonság.

Az Apple továbbá betartja ígéretét és elérhetővé teszi az interneten keresztüli airdroppolást is, amit még a júniusi bemutatójuk során hoztak szóba elsőként. A funkciónak köszönhetően már akkor is át lehet küldeni egy képet, dokumentumot vagy bármilyen fájlt iPhone-járól egy másik iPhone-ra, ha azok időközben eltávolodnak egymástól – az AirDrop korábban ugyanis csak akkor működött, ha a felek néhány méteren belül tartózkodtak.

Egyéb apróságok

A nagyobb fejlesztéseken felül több kisebb változtatást is eszközöl az almás cég, ezeket alább szedtük csokorba:

Így tud frissíteni

A frissítés kedd este érkezik. Ehhez nyissa meg a Beállításokat, majd koppintson az Általános, ezek után pedig a Szoftverfrissítés menüpontra, ahol rövid várakozás után már meg is kell jelennie az iOS 17.1-nek. A frissítés mérete készülékektől függően néhány gigabyte között alakul, így a tárhelyszűkében lévő felhasználóknak érdemes némi helyet felszabadítaniuk a készülékeiken a zavartalan átállás érdekében. Szintén nem árt, ha a frissítés előtt készít egy biztonsági mentést az esetleges adatvesztések elkerülése érdekében, amire ugyan rendkívül csekély az esély, mégis jobb félni, mint megijedni.

Az, hogy a frissítés mennyi ideig tarthat, nehéz megmondani, egy azonban biztos: az elkövetkezendő órákban leterheltek lesznek az Apple szerverei, így akár 1-2 órába is telhet, mire iPhone-ja letölti az új szoftvert – ez idő alatt azonban zavartalanul használhatja készülékét. A letöltés után következik a telepítés, amely az eddigi tapasztalatok alapján körülbelül 10-15 percet vesz igénybe.

Ezek a készülékek támogatottak

Az iOS 17.1-et a következő iPhone-okra fogja tudni letölteni: iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone SE (3. generáció), iPhone SE (2. generáció). A 2017-ben bemutatott iPhone 8, iPhone 8 Plus és iPhone X tehát mostantól kezdve már nem támogatottak.

Rovatok