Index Vakbarát Hírportál

21 faj került le a veszélyeztetett állatok listájáról

2023. október 24., kedd 09:14

Kihaltnak nyilvánított fajok miatt lett rövidebb a veszélyeztetett állatokat tartalmazó amerikai lista. A 21 kiveszett állat között egyetlen emlős faj található, a guami repülőkutya. Ezt a denevérfajt 1931-ben fedezték fel és 1967 márciusában látták utoljára élő példányát.

A kihaltnak nyilvánított állatok listáján tíz madárfaj szerepel, ebből nyolc Hawaii államban volt honos és a kiterjedt mezőgazdasági tevékenység pusztította el élőhelyüket. A listáról lekerült továbbá két halfajta és számos kagylófajta – írja az IFL Science.

A kihalt állatok listája eredetileg 23 tételt tartalmazott volna, de lekerült róla a királyharkály – ezt a floridai madarat 1944-ben látták utoljára, de továbbra is nagy erőkkel keresik. Szintén a listán marad a Phyllostegia glabra var. lanaiensis, ennek a hawaii mentafélének utoljára 1914-ben bukkantak fel termőképes példányai, de nemrég találtak olyan termőhelyet, ahol még előfordulhat.

2023-ban lesz fél évszázados az Egyesült Államok veszélyeztetett állatfajok védelmére vonatkozó törvénye. A legtöbb fajt, köztük a most lekerülteket is a '70-es és '80-as években vették fel rá.

Rovatok