Index Vakbarát Hírportál

Dubajban már a mesterséges intelligenciára oktatják az embereket

2023. október 25., szerda 10:34

Az Egyesült Arab Emírségek kormánya a munkahelyek biztonságának fokozását célzó kezdeményezéssel a munkaerő átképzését tűzte ki célul. A program célja, hogy a munkavállalókat képessé tegye arra, hogy hatékonyan eligazodjanak a mesterséges intelligencia gyorsan fejlődő munkaerőpiaci környezetében.

Omar Sultan Al-Olama, az AI, a digitális gazdaság és a távmunka-alkalmazásokért felelős államtitkár a kezdeményezést a Global Future Councils 2023 éves találkozóján mutatta be, amelyet október 16–18. között tartottak Dubajban.  

A kezdeményezés célja az Egyesült Arab Emírségek munkavállalóinak átképzése és a korai nyugdíjazás támogatása – írja az Emirates News Agency. 

„Ha valakit a mesterséges intelligencia fog kiegészíteni, akkor át akarjuk képezni, hogy valóban képes legyen használni ezeket az eszközöket, és ha valaki egy-két évvel a nyugdíj előtt áll, és nem érdekli az átképzés, akkor lehetősége van a korai nyugdíjba vonulásra” – mondta Al-Olama. 

Hozzátette: ha az emberek egy olyan munkakörbe tartoznak, amelyet teljesen kiszorít az AI, akkor olyan kormányzati programokat kell biztosítani, amelyek teljesen átképzik őket egy olyan új munkakörbe, amelyet nem szorítanak ki. 

A GFC-üléseken szóba kerültek az adategyenlőség, a nők szerepvállalása és a környezetvédelem kérdései is. 

Rovatok