Index Vakbarát Hírportál

Vadonatúj funkciót kap a Google Chrome

2023. október 25., szerda 07:24

A Google új adatvédelmi funkció bevezetésén dolgozik. A Chrome böngésző IP Protection funkciója képes lesz a proxyszerverek segítségével elrejteni a felhasználók IP-címét, és ezzel növelni az adatvédelmet.

A Google felismerte, hogy az IP-címek titkos követése visszaéléseknek ad lehetőségét, ezért igyekszik egyensúlyt teremteni a felhasználók magánéletének biztosítása és a web alapvető funkciói között – írja a Bleeping Computer.

Az IP-címek lehetővé teszik a weboldalak és az online szolgáltatások számára, hogy nyomon kövessék a felhasználói tevékenységeket, és ezáltal megkönnyítsék a felhasználói profilok létrehozását.

Ez jelentős adatvédelmi aggályokat vet fel, mivel a harmadik féltől származó cookie-kkal ellentétben a felhasználóknak jelenleg nincs közvetlen lehetőségük arra, hogy kikerüljék az ilyen rejtett nyomon követést. Ugyanakkor az IP-címek nélkülözhetetlenek bizonyos webes funkciókhoz.

Az IP Protection a harmadik féltől származó forgalmat egy, a Google tulajdonában lévő proxyszerveren keresztül irányítja, így a felhasználók IP-címe láthatatlanná válik, végül még egy további proxyszervert ad hozzá a Google, így egyik szerver számára sem lesz hozzáférhető az IP-cím.

Kezdetben az IP Protection esetében egy olyan funkció lesz elérhető, amely biztosítja a felhasználók számára az adatvédelem feletti ellenőrzést

és lehetővé teszi a Google számára a viselkedési trendek nyomon követését.

A funkció bevezetése fokozatosan történik majd a regionális szempontok figyelembevétele és a tanulási folyamat biztosítása érdekében. Kezdetben csak a Google Chrome-ba bejelentkezett és amerikai IP-címekkel rendelkező felhasználók férhetnek hozzá ezekhez a proxykhoz.

A Google felhívta a figyelmet, hogy az új IP Protection funkcióval kapcsolatban vannak kiberbiztonsági aggályok.

Mivel a forgalom a Google szerverein keresztül fog áthaladni, ez megnehezítheti a biztonsági és csalásvédelmi szolgáltatások számára a DDoS-támadások blokkolását vagy az érvénytelen forgalom észlelését. Továbbá, ha a Google egyik proxyszerverét feltörik, láthatják és manipulálhatják a rajta keresztülhaladó forgalmat.

Ettől függetlenül az IP-védelem bevezetése érdekes lépés, mivel a Google üzleti modelljének nagy része a felhasználók nyomon követésén alapul. Tekintettel a Google megkérdőjelezhető múltjára az adatvédelem és a biztonság megsértése terén, valószínűleg sok felhasználó szkeptikus lesz a vállalat szándékait illetően. De ha az IP Protection valóban képes megvédeni az emberek magánéletét, akkor ez javíthat a Google megítélésén – írja a TechRadar.

Rovatok