Index Vakbarát Hírportál

A pedofilok mesterséges intelligenciával gyártják bestiális tartalmaikat, szabályozást sürgetnek

2023. október 25., szerda 17:19

Több ezer mesterséges intelligenciával generált, gyermekbántalmazást ábrázoló kép kering a dark weben, a technológia fejlődése miatt pedig egyre nehezebb lecsapni a pedofil bűnözőkre. A mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok sürgős szabályozására volna szükség, egyelőre azonban nincsenek erre vonatkozó konkrét intézkedések.

Küszöbön áll az Egyesült Királyság médiaplatformokat szabályozó biztonsági törvényjavaslata, amellyel nagyobb felelősségvállalásra köteleznék a felületeiken közzétett tartalmakért a közösségi oldalakat. A jogszabály azonban nem terjed ki azokra a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatokra, amelyek modelljeit megváltoztatva a pedofilok visszaélhetnek bizonyos fényképekkel – hívja fel a figyelmet a Sky News.  

Egy új kutatás szerint már több ezer, mesterséges intelligenciával generált, gyermekbántalmazást ábrázoló képet osztottak meg a dark weben.

Szeptemberben mintegy 3000 mesterséges intelligenciával készült, olyan gyermekbántalmazást ábrázoló képet osztottak meg az oldalon, amely a legsúlyosabb, legbestiálisabb módon ábrázolta a gyerekeket, beleértve a nemi erőszakot és a szexuális kínzást.

Az Internet Watch Foundation (IWF) kutatása szerint a képek közül 1372 hét és tíz év közötti gyermekeket ábrázolt. A jótékonysági szervezet szerint ráadásul még a képzett elemzőknek is nehéz megkülönböztetni a mesterséges intelligencia segítségével generált képeket a fényképektől. 

Egyre valósághűbb képeket gyártanak a pedofilok

Az IWF úgy véli, hogy a technológia egyre jobb lesz, ezért a bűnüldöző szervek számára is mind nehezebbé válik a gyermekek védelme.

A felfedezett képek közül néhány valódi gyermekeket ábrázol, akiknek az arcát és testét a mesterségesintelligencia-modellek segítségével alkották meg a bűnözők. 

Más esetekben a modelleket arra használták, hogy az internetre feltöltött, teljesen felöltözött képek alapján meztelenítsenek le gyerekeket. De a bűnözők a technológia segítségével visszafiatalítanak már felnőtt korú hírességeket is és gyermekként ábrázolják őket szexuális visszaéléseikhez. 

Ian Critchley, az Országos Rendőrfőnöki Tanács (NPCC)  vezetője szerint ezek az online képek már nem új fenyegetések, és egyértelmű, hogy az elkövetők a mesterséges intelligencia segítségével kereskedelmi céllal állítják elő azokat. 

Az Egyesült Királyság kormánya a jövő héten tartja meg a mesterséges intelligenciával kapcsolatos biztonsági csúcstalálkozót, amelynek célja, hogy felmérje a kockázatokat, és mérlegelje, milyen intézkedésekre van szükség. Az IWF vezérigazgatója, Susie Hargreaves szerint a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló új uniós jogszabályoknak ki kell terjedniük az ismeretlen képekre is.

A múltban megerőszakolt gyerekeket most új forgatókönyvekbe is beépítik, mert valaki, valahol, látni akarja őket

– figyelmeztetett.

Elaludtak a politikusok

Ellen Judson, a Demos agytröszt digitális kutatási központjának vezetője szerint a politikai döntéshozók elaludtak, miközben a mesterséges intelligencia radikálisan alakítja át az online ártalmak természetét, ezért felszólította a brit kormányt, hogy lépjen előre az AI-eszközök szabályozása terén. 

A belügyminisztérium szóvivője is aggasztónak nevezte a gyermekek online szexuális zaklatására irányuló, mesterséges intelligencia által generált tartalmak megugrását. Múlt hónapban arról beszélt, hogy az amerikai kormánnyal közösen veszik fel a harcot a beteg képek terjedése ellen. 

Rovatok