Index Vakbarát Hírportál

Papírból készítettek RFID-címkét londoni egyetemisták

2023. október 27., péntek 07:12

A londoni Royal College of Art hallgatói kitalálták, hogyan lehet RFID-címkéket készíteni teljesen papírból, fém vagy szilícium felhasználása nélkül, hogy ezzel csökkentsék az elektronikából származó hulladékot.

Londoni egyetemisták papírból készítettek RFID-címkét. A PulpaTronics nevű induló vállalkozásuk keretében a csapat kidolgozta az RFID-címkék chip nélküli, kizárólag papírból készült változatát – írja a dezeen.

Az RFID (Radio Frequency IDentification) automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, amelyet a termékekhez rögzítenek, és leginkább a ruházati boltokban használják. Az ilyen típusú címkék számos kereskedelmi üzletben a vonalkódokat váltották fel.

A PulpaTronics szerint azonban az ilyen típusú címkék, amelyekből évente 18 milliárdot gyártanak, túlméretezettek.

Az eszközök a papír, a fém és a szilícium keveréke miatt nem hasznosíthatók újra, és általában a hulladéklerakókban végzik.

Ezzel szemben a PulpaTronics alternatív RFID-konstrukciója a papíron kívül más anyagot nem igényel. A vállalat egyszerűen lézerrel jelöl egy áramkört a felületére, a lézer beállításait úgy hangolja, hogy ne vágja vagy égesse meg a papírt, hanem változtassa meg annak kémiai összetételét, hogy az vezetőképessé váljon.

Ez az áramkör szénalapú, és a címke ugyanolyan könnyen újrahasznosítható, mint egy ceruzával összefirkált papírdarab.

A PulpaTronics szerint a fém- és szilíciumkomponensek szükségességének kiküszöbölésével jelentősen csökken az RFID-címkék gyártásának környezeti lábnyoma.

A PulpaTronics becslése szerint a címkék 70 százalékkal csökkentik a szén-dioxid kibocsátását a hagyományos RFID-címkékhez képest.

Különböző érdekes technológiákat vizsgáltunk meg, amelyekről úgy gondoltuk, hogy tudományos szempontból a legmodernebbek, majd ötleteltünk, hogy mit hozhatnánk létre belőlük, miközben megpróbáltunk összhangban maradni a hulladékcsökkentés és a technológia hozzáférhetőbbé tétele értékrendjével

– mondta a PulpaTronics technikai vezetője.

A chip nélküli PulpaTronics címke magának az áramkörnek a geometriai mintázatát használja az információ továbbítására. A vállalat koncepcióterveiben koncentrikus körökből álló labirintusszerű mintázatról van szó.

Ez a mechanizmus hasonlít a vonalkódokhoz és a QR-kódokhoz abban az értelemben, hogy az információ geometriai kódolásra kerül, de nem kell vizuálisan beolvasni

– tette hozzá a technikai vezető.

Eddig a PulpaTronics papír RFID-címke átment az első tesztelési körön, ahol a technológia teljesítménye megegyezett egy rézalapú RFID-címke teljesítményével. A vállalat most tovább fogja tesztelni a terméket, megvizsgálva annak eltarthatóságát, tartósságát és azt, hogy a környezeti tényezők befolyásolják-e.

A ma forgalomban lévő egyéb egyszer használatos elektronikai eszközök közé tartoznak az eldobható párologtatók és egyes terhességi tesztek is.

Rovatok