Index Vakbarát Hírportál

Befutott a következő nagy Windows-frissítés

2023. november 1., szerda 14:41

Megérkezett a Windows 11 következő verziófrissítése, ami a 23H2-es kódnévre hallgat. Érdekesség, hogy az új verziószám ellenére újdonságból nem sokat találni, azok java részét ugyanis már előző hónapban kiadta a Microsoft; egy szempontból azonban mégis nagyon fontos frissítésnek számít a 23H2.

A napokban kiküldte minden támogatott számítógépre a 23H2-es Windows 11-es frissítést a Microsoft, amit a vállalat egy finomhangolásként ír le, köszönhetően annak, hogy az igazi újdonságokat – mint például a Copilotot – szállító frissítés már múlt hónapban megérkezett. 

Ennek ellenére ez a verzió is kapott némi ráncfelvarrást: a korábbi Windows 11 kiadásokból ismert Chat alkalmazást például a Microsoft Teams ingyenes verziója váltotta, ezt alapértelmezetten a tálcára tűzve találja meg, akárcsak a Chatet korábban. Ezenfelül a beépített rendszeralkalmazások új „rendszer” feliratot kaptak a Start menü „Minden alkalmazás” nézetében – amiket a beállítások app is külön kezel mostantól.

Ami azonban ennél is fontosabb: ezek a verziófrissítések határozzák meg, hogy egy eszközt meddig támogat a Microsoft .

Bár a Windows 11 mint önálló főverzió, valószínűleg még éveken át frissítéseket fog kapni, az egyes éves kiadások – mint a 21H2, 22H2, 23H2 –, csak két éven keresztül kapnak frissítéseket. Ez azt jelenti, hogy a Windows 11 kezdeti, 21H2-es kiadása már nem kap frissítéseket, míg a 22H2-es kiadás körülbelül egy év múlva fog elavulttá válni.

Ennek függvényében már érthető, hogy a Microsoft miért döntött úgy, hogy az utolsó, 22H2-es frissítést pakolja tele újításokkal, így ugyanis a lehető legtöbb felhasználóhoz tudták eljuttatni a fejlesztéseket, hiszen a 23H2 már más rendszerkövetelményekkel rendelkezik. 

Rovatok