Index Vakbarát Hírportál

A kutyák állnak nyerésre a macskák ellen

2023. november 2., csütörtök 05:58

Általában erősebben kötődnek az emberek a kutyákhoz és többet is költenek rájuk. De ahogy távolodunk a mezőgazdasági munkáktól, annál közelebb kerülnek a macskák.

Vajon többet törődnek az emberek a kutyákkal, mint a macskákkal? – vetették fel a halaszthatatlan tudományos kérdést a Koppenhágai Egyetem kutatói, majd nemzetközi kutatás keretében rögtön meg is vizsgálták azt. A tudósok dr. Peter Sandøe vezetésével három nyugat-európai ország kisállattartóinak és állataiknak viszonyát vizsgálták. A 2117 megkérdezett gazdából 844 kutyát, 872 macskát tartott, 401 pedig kutyát és macskát is.

A közvélemény-kutató cég segítségével végzett felmérés azt vizsgálta, hogy a tulajdonosok mennyire kötődnek állatukhoz, mennyi pénzt költenek állatorvosra és ezért milyen szolgáltatást várnak.

Megállapították, hogy az emberek egyformán törődnek háziállatukkal, legyen az kutya vagy macska. Összességében azonban érzelmileg erősebben kötődtek a kutyájukhoz, általában többféle kezelési lehetőségre számítottak a kutyák esetében, és hajlandónak tűntek többet fizetni ezekért a kezelésekért vagy akár biztosítást kötni kutyájukra. Mindez abban a vélekedésben gyökerezhet, hogy a macskák függetlenebbek, ezért kevesebb figyelmet igényelnek, de azért ez nem volt általános.

A felmérést az Egyesült Királyságban, Dániában és Ausztriában végezték, és jelentős különbségek mutatkoztak az országok között. Az Egyesült Királyságban enyhébb előnyben voltak a kutyák, ez sokkal erősebb volt Ausztriában és a legerősebb Dániában. Azt a sztereotípiát például, hogy a britek szeretik a macskákat, összehasonlításban igazolta a kutatás.

Az emberek minden országban többet törődnek a kutyájukkal, mint a macskájukkal, de ennek mértékében nagy volt a változatosság. Ezért nem tűnik univerzális jelenségnek, hogy az emberek sokkal kevesebbet törődnek a macskájukkal. A különbség kulturális tényezőktől függ, köztük olyan dolgoktól, hogy például sok időt tölt-e egy állat a tulajdonosával otthon

– mutatott rá Sandøe.

A kulturális különbségek mögött a kutatók szerint az húzódhat, hogy mennyire markáns az adott ország mezőgazdasága. Egy mezőgazdasági környezetben más távolságban helyezkednek el az állatok az embertől, a kutyák itt sokkal közelebb dolgoznak az emberhez, mint a macskák. Történelmileg a városiasodás az Egyesült Királyságban indult el leghamarabb, Dániában a legkésőbb, Ausztriában pedig a kettő között. A kutatók szerint az állatokkal kapcsolatos mai attitűdök azt tükrözik, hogy mennyire távolodtak el a falusi állattartási szokásoktól.

(SciTechDaily)

Rovatok