Index Vakbarát Hírportál

Megvizsgálták, hányféle arckifejezése lehet a macskáknak

2023. november 2., csütörtök 15:00

Közel 300 különböző arckifejezést rögzített macskáknál egy tudományos vizsgálat, amelyet a University of California (UCLA) végzett el nemrég.

A BBC szerint a kutatók azt vizsgálták, hogy a macskák milyen arckifejezéseket használnak az egymás közti kommunikációban. A vizsgálat eredménye szerint

ÖSSZESEN 276 KÜLÖNFÉLE ARCKIFEJEZÉST FIGYELTEK MEG A NÉGYLÁBÚAKNÁL. 

BBC összehasonlításképp azt említi, hogy a csimpánzoknak például 357 különböző arckifejezése van egy korábbi vizsgálat szerint. 

A kutatás egy videóanyagon alapult, amelyet az egyik kutató, Lauren Scott egy kaliforniai macskás kávéházban készített. Ebben a 194 percnyi filmanyagban rögzítették a macskák (egész konkrétan 53 rövidszőrű házimacska) egymás közti arckifejezéseit. 

A 276 arckifejezés a macskák 26 egyedi arcmozdulatának különféle kombinációjaként jött létre. Egy-egy arckifejezés legfeljebb 4 arcmozdulatból állt – ezek közt tartozott például a száj mozgása, a pupillák tágulása vagy összeszűkülése, a pislogás, az orr megnyalása, a bajusz vagy a fül mozgatása (az embernek egyébként 44, a kutyáknak pedig 27 ilyen arcmozdulata van a BBC szerint, de az arckifejezéseik száma nem ismert). 

A kutatók az arckifejezéseket kategorizálták is: ezek 45 százalékát mondták barátságosnak, 37 százalékát agresszívnak vagy dühösnek, 18 százalékot pedig semlegesként vagy kérdőjelesként kategorizáltak. A tudósok azt is megjegyezték, hogy 

egyes arckifejezéseket a macskák az emberektől vagy más állatoktól is eltanulhattak.

Ezzel kapcsolatban példaként említették, hogy a barátságos arckifejezésük közt volt olyan, ahol a macskák elhúzták a szájukat, vagy nevetéshez, mosolygáshoz hasonló módon nyitották ki a szájukat.

Azt egyébként a tudósok sem minden esetben tudták megállapítani, hogy a macskák egész konkrétan mit üzentek egymásnak az arckifejezésekkel. De bíznak benne, a kutatás hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban megértsük a négylábúakat. 

A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmányt a Behavioural Processes nevű szakfolyóiratban publikálták még október közepén.

Rovatok