Index Vakbarát Hírportál

A madarakat is elérte a cancel culture: több tucat fajt át kell nevezni Amerikában

2023. november 4., szombat 07:23

Az Amerikai Ornitológiai Társaság (AOS) egy új szabályt hozott nemrég, amelynek értelmében több tucat, vagy akár több száz madárfajt is át kell nevezni.

Minden olyan madárnevet megváltoztatnak, amely valamilyen személyre utal, vagy valamilyen okból sértő lehet – írja a The Guardian. Többek közt

az Anna-kolibri (Calypte anna), a Lewis-küllő (Melanerpes lewis) vagy a cédruslombjáró (Setophaga townsendi) is új nevet fog kapni angol nyelven. 

Az elsőt Anne d'Essling francia származású itáliai hercegnéről, a másodikat Meriwether Lewis amerikai felfedezőről, a  harmadikat pedig John Kirk Townsend amerikai természettudósról nevezték el. A lap szerint a madarak tudományos (latin) nevét nem fogja érinteni a változtatás. 

Az Ornitológiai Társaság szerint az új szabályról számos madarászközösséggel egyeztetve hoztak döntést, és először 70-80, az Egyesült Államokban és Kanadában honos madárfajt fognak átnevezni 2024-től kezdve. A társaság szerint különös hangsúly lesz azon, hogy a negatív megítélésű személyekről elnevezett madarakat átnevezzék: ennek a példája a fentiek közül Townsend, aki amerikai bennszülöttek sírjait rabolta ki az 1800-as években. 

A jelenség abból a szempontból nem új keletű, hogy 2020-ban már egy fajt átneveztek: a McCown-sarkantyús sármány (Rhynchophanes mccownii) azért kapott új nevet, mert John P. McCownnak, a konföderáció amerikai tábornokának nevét viselte. Azt a névváltozást egyébként a Nemzetközi Ornitológus Unió (IOU) is elismerte.

Az Amerikai Ornitológiai Társaság szerint a személyekhez köthető nevek mellett céljuk az is, hogy megszüntessék a rasszista vagy valamilyen okból sértő madárneveket is, és ezeket olyan nevekre cseréljék, amelyek jobban leírják a madárt, a faj valamely sajátságos jellemzőjét vagy az élőhelyét. 

A nevekben hatalom rejlik, és néhány angol madárnévnek olyan múltbéli asszociációja van, amelyek ma is kirekesztőek, károsak. Sokkal befogadóbb és nyitottabb tudományos folyamatra van szükség, amely a madarak egyedi tulajdonságára és szépségére fókuszál. Mindenkinek biztosítani kell, aki szereti a madarakat, és törődik velük, hogy szabadon lelhesse örömét bennük, és tanulmányozhassa őket – és a madaraknak most nagyobb szükségük van ránk, mint valaha

– érvelt a változtatások szükségessé mellett az Amerikai Ornitológiai Társaság elnöke, Colleen Handel. 

Rovatok