Index Vakbarát Hírportál

2600 éves sírt nyitottak fel olasz régészek

2023. november 4., szombat 14:22

Olasz régészek egy 2600 éves sírt nyitottak fel, melyben egy gazdag család kincseire bukkantak.

Közép-Olaszországban, Montalto di Castro településen nemrég gyűltek össze a közösség vezetői és régészei, hogy egy 2600 éves sírhelyet nyissanak fel – írja a CBS News.

Ma tanúi voltunk egy ősi etruszk sír felnyitásának, amelyet a Vulciban található Osteria nekropoliszban alakítottak ki

– írta Montalto di Castro település a Facebookon.

A történészek szerint az etruszkok már Kr. e. 900-tól kezdve építették civilizációjukat a mai Olaszország területének egy részén, és városállamok hálózataként működtek. Az etruszkok uralták Itáliát, amíg a római–etruszk háborúk következtében a Kr. e. 4. század körül el nem buktak az akkoriban terjeszkedő Római Birodalom által.

Vulci, amely egy régészeti lelőhely az északi Lazio régióban, nem messze Montalto di Castrótól, egykor gazdag etruszk város volt. Romjai kedvelt turistalátványossággá váltak.

Az év elején ott felfedezett sírkamrát az október végi hivatalos megnyitásakor feltűnően épnek találták. A megnyitásra és feltárásra azt követően került sor, hogy tavaly áprilisban egy hasonló sírhelyet nyitottak meg a környéken.

A régészek rég elveszett kincsek gyűjteményét találták meg az ókori sírban,

többek között kerámiák és amforák gyűjteményét. A korsókban Görögországból származó bor is volt, valószínűleg Kiosz szigetéről.

A sírban edényeket, csészéket, vastárgyakat, valamint különféle kerámiákat és dekoratív kiegészítőket is találtak, amelyek tökéletes állapotban voltak. A sírban talált személyes tárgyak halmaza arra utal, hogy a család, amelynek a sírkamrát építették, valószínűleg igen gazdag volt a maga idejében.

Rovatok