Index Vakbarát Hírportál

A TikTok bekeményített Izrael és a Hamász háborúja miatt

2023. november 5., vasárnap 17:04

A TikTok visszavágott a kritikusoknak, akik azt állítják, hogy a videóalkalmazás az Izrael és a Hamász közötti háborúval összefüggésben nem moderálják megfelelően a tartalmaikat. A vállalat egy közleményében számolt be arról, hogy a Hamász október 7-i támadásai óta hány fiókot és videót távolított el.

A TikTok szerint több mint 925 000 videót távolítottak el „a konfliktus térségében”, és további több milliót a világ minden tájáról. Ezen felül

október 7. óta több mint 24 millió hamis fiókot távolítottunk el világszerte, és több mint félmillió botok által írt kommentet a konfliktussal kapcsolatos hashtagek alatt futó tartalmaknál

– írták a közleményben. 

Az új részletek akkor kerültek nyilvánosságra, amikor egyre nagyobb a nyomás a vállalaton. A TikTokot egyre több vizsgálatnak vetik alá, hogy kiderüljön, miként ajánlja a folyamatban lévő konfliktussal kapcsolatos tartalmakat – írja az Engadget. Az NBC News szerint egyes törvényhozók a közelmúltban fokozták az alkalmazás betiltását követelő felhívásaikat, mivel azt állítják, hogy a TikTok algoritmusa aránytalanul nagy mértékben támogatja a palesztinbarát tartalmakat.

A TikTok a mostani közleményében azt mondta, hogy az ilyen állítások az adatainak megalapozatlan elemzésén alapulnak.

A vállalat elárulta, hogy az Egyesült Államokban a #standwithisrael hashtaget október 7. óta 46 milliószor, míg a #standwithpalestine hashtaget 29 milliószor tekintették meg.

Nem a TikTok az egyetlen olyan platform, amely a konfliktus körüli feszültségek közösségi médiaplatformokra való átterjedésével egyre nagyobb ellenőrzésnek van kitéve a moderálási politikája miatt.

A Meta azzal a váddal szembesült, hogy „árnyéktiltással” sújtotta azokat az Instagram-fiókokat, amelyek a gázai körülményekről posztoltak, amit egy hibának tulajdonított. Az X, korábbi nevén Twitter, egy európai uniós vizsgálatot folytat a konfliktussal kapcsolatos félretájékoztatás kezelésével kapcsolatban.

Rovatok