Index Vakbarát Hírportál

Engedélyezték a gyógyszert, amely megelőzi a mellrák kialakulását

2023. november 7., kedd 11:14

Több tízezer angol nő kaphat abból a gyógyszerből, amely segíthet a mellrák megelőzésében. Az anasztrozolt régóta használják a betegség kezelésére, most azonban engedélyt kapott arra is, hogy annak megelőzésére alkalmazzák.

A legújabb vizsgálatok szerint a gyógyszer csaknem 50 százalékkal csökkentheti az emlőrák kialakulását a betegségnek fokozottan kitett nőknél. A becslések szerint 289 ezer nő lehet jogosult a gyógyszerre az Egyesült Királyságban – írja a BBC.

A beszámoló szerint az anasztrozol nem szabadalmaztatott, vagyis több cég is gyárthatja, és a gyógyszer meglehetősen olcsón forgalmazható. Megelőzésre először 2017-ben ajánlották, azonban csak most engedélyezték széles körben a használatát.

Az emlőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés Angliában, évente több mint 47 ezer embernél diagnosztizálják. Az esetek közül 10-ből 8-at 50 év feletti nőknél diagnosztizálnak.

Will Quince egészségügyi miniszter örömét fejezte ki, hogy a gyógyszert most jóváhagyták.

Már láttuk, hogy az anasztrozol milyen pozitív hatással lehet a betegség kezelésére, és most már arra is használhatjuk, hogy egyes nőknél egyáltalán ne alakuljon ki a betegség

– tette hozzá.

Amanda Pritchard, az NHS főigazgatója reméli, hogy az anasztrozol engedélyezése „az első lépés annak biztosításához, hogy a kockázat csökkentésének lehetősége mindenki számára elérhető legyen”.

Rovatok