Index Vakbarát Hírportál

Zöldmosás miatt panaszolták be a nagy italgyártókat

2023. november 8., szerda 12:11

Európai fogyasztóvédelmi szervezetek zöldmosás miatt panaszt nyújtottak be az Európai Bizottságnak, miután szerintük több nagy italgyártó és -kereskedő cég is hamisan használta a 100 százalékig újrahasznosítható kifejezést a palackjain.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) állítása szerint a Coca-Cola, a Danone és a Nestlé műanyag palackjain megtévesztő módon szerepel az újrahasznosítható megjelölés, mivel a palackok olyan újra nem hasznosítható részeket tartalmaznak, mint a kupakok és a külső csomagolások – írja az Economx a The Guardian cikke nyomán.

„Nincs garancia arra, hogy egy palackot újrahasznosítanak. Ez zöldmosásnak számít, és azonnal meg kell állítani” – mondta Ursula Pachl, a BEUC főigazgató-helyettese. A felmérések szerint egy átlag európai évente 118 liter palackozott vizet fogyaszt, és a termékek 97 százalékát műanyag palackokban forgalmazzák. A Zero Waste Europe becslése szerint ugyanakkor a PET-palackoknak csupán a fele kerül vissza a rendszerbe. 

Bármennyire is vonzó a gondolat a vásárlóknak és a vállalatoknak, hogy ezeket a palackokat folyamatosan újrahasznosítják, az európai adatok nem ezt tükrözik

– írták a ClientEarth, az ECOS és a Zero Waste Europe közös jelentésében.

A The Guardian megkereste kérdéseivel a BEUC által bepanaszolt cégeket. A Coca-Cola azt válaszolta, hogy sokat fektet palackjai újrahasznosíthatóságába, a termékeiken kizárólag alátámasztható információk szerepelnek, és mindent megtesznek, hogy kevesebb műanyagot használjanak fel. A Danone ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy valódi előrelépést tettek az egyszer használatos műanyagok csökkentésében, amely 2018 óta 10 százalékkal esett vissza. A Nestlé válasza szerint is keményen dolgoznak a műanyag csomagolás visszaszorításán, és 2025-re harmadával szeretnék visszaszorítani a plasztikfelhasználásukat.

Rovatok