Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia Szoboszlai Dominikja fejlesztette a magyar képgeneráló szoftvert

2023. november 9., csütörtök 18:21

Új, mesterségesintelligencia-alapú képalkotó szoftverrel jelentkezett három fiatalember. Egy jó közgazdász, aki vállalkozásfejlesztési szakértő is, a mesterséges intelligencia nagyágyúja és egy nagyszerű pénzügyi szakember létrehozta azt a programot, amely lepipálja az amerikai szoftvereket is, és lassan meghódítja Kínát. Az alkotókkal beszélgettünk.

November 7-én mutatkozott be nyilvánosan a magyar mesterségesintelligencia-szoftver, a Tengr.ai a kecskeméti HTE konferencián. Ez a villámgyors, felhasználóbarát és bármilyen platformról, böngészőből működtethető képgeneráló program három fiatalember álmának megvalósulása. Céljuk nem kisebb, mint hogy a szoftver segítségével, de a felhasználókkal együtt szolgálják az AI-technológia fejlődésének jövőjét. Hát, álmodni csak nagyot lehet!

Háttérképek

W. Szabó Péter informatikus, a mesterséges intelligencia kutatója, Balla Attila közgazdász, technológiai és vállalkozásfejlesztési szakértő és Zalaba Dávid pénzügyi szakember együtt alkották meg a felhasználóbarát, négy nyelven beszélő, a jelenlegi piacon fellelhető leggyorsabb képgeneráló szoftvert. A generált képek Amazon S3-ba kerülnek, ahonnan az API válaszból megjeleníti a frontend, azokból a felhasználó választhat, és a kiválasztott képeken utómunkát is végezhet, például színkorrekciót vagy filtereket tehet rá, szöveget adhat hozzá. Az architektúra magas minőséget nagy sebességgel párosít, ráadásul a képek számával nem nő lineárisan az előállítási idő, ez azt eredményezi, hogy a magyar modell gyorsabban generál 16 képet, mint a konkurens modellek 4-et.

Ahogy a honlapról kiderül, a Tengr.ai részese az Amazon startup programjának, a modellek betanítása pedig a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) szuperszámítógép szolgáltatásának használatával történik a Komondor HPC-n, amelynek teljesítménye világszinten is kiemelkedő. A fejlesztők jó kapcsolatot ápolnak az itthoni és európai kutatókkal, és folyamatos párbeszédben vannak az ELTE, a BME, a Debreceni Egyetem tudósaival, oktatóival is.

Az indulásról, a jelenről és a jövőről faggattuk W. Szabó Pétert és Balla Attilát.

Éreztük, hogy szükség van a magyar generatív AI-megoldásokra, mert az amerikai startupok nagyon cenzúrázott modelleket fejlesztenek

– mondja W. Szabó Péter az indulásról. Meggyőződésük volt, hogy saját fejlesztésükkel ők is tudnak olyan felhasználói élményt nyújtani, mint például a Midjourney vagy a DALL-E képgenerátor, ami az Open AI gépi tanuló mesterséges intelligencia szoftvere. És igazuk lett, sőt, túl is szárnyalták. Balla Attila hozzáteszi, hogy a cél a jobb felhasználó élmény nyújtása volt, hogy akár egy kezdő is elboldoguljon.

Nyelvzseni

A szoftver által készített képek nyomdakészek, és különböző stílusokkal is készülhetnek. De nem csak ettől nagyszerű.

Már 74 nyelven elérhető, szemben az amerikai konkurensekkel, amik csak angolul hozzáférhetők. És jelenleg is a nyelvi fejlesztésen dolgozunk, hangsúlyosan a kínain, aminek hamarosan jön a felhasználói felülete.

A Tengr.ai ugyanis hangsúlyosan nemzetközileg is versenyképes képalkotó modell akar lenni, de teljesen magyar gyökerű. Nem véletlenül használják a Komondort, ami a világ 500 leggyorsabb számítógépe között van, ugyanaz az architektúrája, mint amivel az Open Ai is tanít. Nem véletlenül cél, hogy fellendítsék a nemzetgazdaságot is, hiszen az ilyen jellegű fejlesztések nagyban hozzájárulnak ehhez. Balla Attila hozzáteszi, lényeges a misszió is.

Az AI a kultúra szolgálatának egyik jó eszköze, ha jó célra használják. És a döntés mindig a felhasználó kezében van.

A szuper szoftver aktuális helyzetéről elmondja, hogy, „jelenleg bárki kipróbálhatja, hogyan tud fotorealisztikus képeket generálni a világ bármely részéről. Újabb és újabb verziók szolgálják az ideális felhasználói élményt, a fejlődés hihetetlenül gyors”.

A gyorsaságon és többnyelvűségen kívül még abban is különbözik a külföldi modellektől, hogy kreatívabb élményt nyújt. Éppen ezért nem csak a hasznosságot szem előtt tartó céges kliensek lehetnek érdekeltek a használatában (például virtuális castingoknál), hanem magánemberek, művészek, bárki, aki kreatív energiáit összekötné a géppel. Színházban már alkalmazták is, a komáromi Koldusopera-előadáson a díszlet részeként használták a szerző, Bertold Brecht „digitális feltámasztására”. Arcának generálását tengr.ai-jal valósították meg.

Nemzetközi karrier

Balla Attilát a háttércsapatról is kérdeztük, elmondta, hogy a munkatársak kiválasztásánál a fő cél, hogy velük új és erős kompetenciák kerüljenek a csapatba, a nemzetközi kiterjesztést is támogassák, és 2024 januárjától a külföldi porondon is színre lépjenek a globális piacra koncentrálva. Ezt könnyen megtehetik, hiszen ahogy mondta,

Nálunk van az AI Szoboszlai dominikja (W. Szabó Péter).

A jövő pedig a mozgókép-generálás, az animáció, a weboldalkészítés generatív AI-val, vállalkozások támogatása, kompetitivitás segítése.

Olyan szakértőket nevelünk, akik bármilyen gépi tanulási folyamatot meg tudnak oldani. A tanítási tudás a fontos!

– mondja W. Szabó.

Balla Attila hozzá fűzi, „nagy cél még, hogy 2024-ben már az Európai Unióban jelentős piaci részesedésre tehessenek szert a modell cenzúrázatlansága, a szerzői jogi megfelelőség és a privacy by design szemléletük előnyeit kihasználva”. Az igazi kihívás azonban az amerikai és az ázsiai piac bevétele, ezen belül is a kínai. Ide januárban és februárban kezdik el a terjeszkedést.

(Borítókép: Tengr.ai)

Rovatok