Index Vakbarát Hírportál

A SpaceX rakétájával küldtek fel egy óriási teherszállítmányt a Nemzetközi Űrállomásra

2023. november 10., péntek 08:37 | aznap frissítve

Tudományos kísérletekhez szükséges felszerelések és élelmiszercsomag is érkezett egy több ezer kilogrammnyi teherszállítmánnyal a Nemzetközi Űrállomásra, amelyet a SpaceX rakétájával küldtek fel. Az űrállomáson tartózkodó hét űrhajós gyümölcsöket és édességet is kap.

Több ezer kilogrammnyi teherszállítmányt indítottak a SpaceX űrrakétájával helyi idő szerint csütörtök este a floridai Kennedy Űrközpontból – tájékoztatott az MTI. 

A Falcon 9-es űrrakéta a legénység nélküli Dragon teherűrhajót indította útnak. A hordozórakéta visszatérése hangrobbanást okozott Florida középső részén.

A SpaceX augusztusban szállított a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) négy űrhajóst. A Föld körül keringő űrállomáson jelenleg az Egyesült Államok, Japán, Dánia és Oroszország űrhajósainak hétfős legénysége tartózkodik.

A teherszállítmánnyal friss élelmiszercsomagot kapnak, amely narancsot, almát, paradicsomot és sárgarépát, valamint két sajtválogatást is tartalmaz. Dana Weigel, a NASA Nemzetközi Űrállomás Programjának helyettes programvezetője az űrhajó indítása előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy 

az ünnepek előtt olyan különleges finomságokat is küldenek a legénységnek, mint a csokoládé, sütőtökös cappuccino, rizssütemény, különböző szárnyas húsok, tenger gyümölcsei és áfonyaszósz, de pizzát is kapnak.

A 2950 kilogrammnyi teherszállítmánnyal a tudományos kísérletekhez szükséges felszerelések is érkeznek az űrállomásra, köztük a NASA jövendőbeli Mars-missziójának előkészítését szolgáló mélyűri kommunikációhoz szükséges eszközök.

A Dragon nagyjából egy hónapot tölt majd az ISS-hez csatlakoztatva, mielőtt visszatér mintegy 1700 kilogrammnyi rakománnyal, és Florida partjai közelében a vízen landol.

Rovatok