Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadás bénítja Ausztrália kikötőit

2023. november 12., vasárnap 17:29

Valószínűleg váltságdíjat követelnek a támadók, akik hetekig tartó fennakadást okoznak az ország áruforgalmában.

Bár Ausztrália második legnagyobb kikötőüzemeltetője, a DP World vasárnapi közlése szerint mindent megtesznek, hogy a problémát elhárítsák, második napja állnak kikötőik a rendszerüket ért hackertámadás miatt – írja a The Sydney Morning Herald.

Az ausztrál belügyminisztérium és kibervédelmi minisztérium munkatársai a hétvégén válságtanácskozást rendeztek a kialakult helyzet kezelése érdekében, miközben a ausztrál szövetségi rendőrség igyekszik felderíteni az ügyet – 

A DP World kezeli az országba bejövő és kimenő áruk 40 százalékát

– írta az X-en Clare O'Neil kibervédelmi miniszter.

Mivel nem tudták megakadályozni illetéktelenek folyamatos belépését a cég péntek este lekapcsolta az internetet sydney-i, melbourne-i, és brisbane-i kikötőjében. Ez ugyan a teherhajók kirakodását nem hátráltatta, de az árukat elszállító teherautókat már nem tudták beléptetni. 

A cég közlése szerint próbálják a működést olyan gyorsan és biztonságosan visszaállítani, amennyire lehet. A kibervédelmi koordinátornak Darren Goldie-nak ennél árnyaltabban nyilatkoztak. Goldie nyilatkozata szerint hetekig is eltarthat a működés helyreállítása. Bár a támadás részleteit nem hozták nyilvánosságra, a szakértők szerint minden bizonnyal zsaroló támadásról van szó. A hackerek az ilyen támadás során elzárják a megtámadott cég adatait és váltságdíjat követelnek, ellenkező esetben a fekete piacon értékesítik a megszerzett adatokat.

Darren Goldie az ausztrál légierő altábornagyából lett tavaly nyáron az koronavírus járvány idején létrehozott koordinációs testület vezetője. A tisztviselő közölte, hogy a kikötőket ért támadást országos vészhelyzetnek tekintik.

Ausztráliát az elmúlt időkben folyamatosak voltak a kibertámadások. Egy évvel ezelőtt egy egészségbiztosító tízmillió ügyfelének személyes adait lopták el, nem sokkal korábban ugyanilyen léptékben loptak személyes adatokat az ország második legnagyobb távközlési szolgáltatójától. Nemrég pedig ugyanennek a cégnek a rendszerét bénították meg, ami miatt milliók maradtak telefonszolgáltatás és internet nélkül.

A DP World szerint annak ellenére, hogy az áruk kirakodása áll, nagyon fontos esetekben, például gyógyszereknél, hozzáférhetőek a teherhajók rakományai.

Rovatok