Index Vakbarát Hírportál

Egy űrhajós elveszítette a szerszámos táskáját, most távcsővel megleshetjük

2023. november 13., hétfő 06:10

Ritka fényjelenségnek lehetünk szemtanúi, ugyanis két női űrhajós szerelés közben elveszítette a szerszámtáskáját, amely azóta is a Föld közelében kering.

Jó hír érkezett az égbolt kémlelőinek a NASA-tól: egy űrhajós elveszítette a szerszámostáskáját, amely most a Föld körül kering az űrben, és távcsővel kiszúrható – írja a The Guardian

A NASA űrhajósai, Jasmin Moghbeli és Loral O'Hara a Nemzetközi Űrállomást elhagyva egy ritkaságnak számító, kizárólag nőkből álló űrsétát hajtottak végre november 1-jén, amikor a szerszámostáskájuk elveszett. 

Mindkét űrhajósnak az első űrsétája volt, olyan szerelvényeket javítottak, amelyek lehetővé teszik a napelemrendszerek számára, hogy folyamatosan nyomon kövessék a Napot. 

A tevékenység közben, véletlenül veszett el a szerszámostáska, amelyet először a repülésirányítók vettek észre külső állomáskamerák segítségével. Az eszközökre – szerencséjükre – már nem volt szükség az űrséta hátralévő részében.

A Mission Control elemezte a táska röppályáját, és megállapította, hogy valószínűleg már nem fog érintkezni újból az állomással, a fedélzeti személyzet és az űrállomás biztonságban vannak, semmilyen intézkedésre nincs szükség – közölte a NASA.

Az EarthSky szerint a fehér objektumot távcsővel észlelhetjük. Valamivel kevésbé fényes, mint a jégóriás Uránusz.

A táska nyomon követéséhez a megfigyelőknek csak az űrállomást kell megtalálniuk, amely a NASA szerint a harmadik legfényesebb objektum az éjszakai égbolton. A táskát Satoshi Furukawa japán űrhajós is észlelte múlt héten a Fudzsi felett lebegni.

Rovatok