Index Vakbarát Hírportál

Meglepő felfedezés: a patkányok is rendelkeznek képzelőerővel

2023. november 13., hétfő 06:56

A Howard Hughes Medical Institute friss kutatása arra kereste a választ, hogy vajon az állatok rendelkeznek-e az emberekhez hasonló képzelőerővel. Az eredmények alapján igen. Képesek visszaidézni korábbi helyszíneket, eseményeket maguk elé képzelni, vagy különféle variációkat lefuttatni.

A Lee és a Harris laboratórium csapata egy új rendszert fejlesztett ki, amely a virtuális valóságot ötvözi egy agyi letapogató interfésszel – számolt be róla a Science Daily. Ezzel vizsgálták a patkányok agyműködését, hogy választ kapjanak a kérdésre: vajon az állatok rendelkeznek-e az emberekhez hasonló képzelőerővel?

A kutatási eredményeket publikáló tudós, Chongxi Lai úgy fogalmazott:

A patkányok csakugyan képesek visszaidézni környezetük különféle helyszíneit anélkül, hogy odamennének. Még ha fizikai testük mozdulatlan is, térbeli gondolataik távoli helyekre vándorolhatnak.

A képesség, hogy az egyén aktuális pozíciójától eltérő helyen képzelje el magát, alapvető fontosságú a múltbeli események felidézéséhez és a lehetséges jövőbeli események átgondolásához. Az új tanulmány szerint az állatok, akárcsak az emberek, rendelkeznek az ehhez szükséges képzelőerővel.

Albert Lee, a Howard Hughes Medical Institute Janelia kutatási kampuszának egykori csapatvezetője úgy fogalmaz:

A képzelőerő az emberi faj egy kivételes képessége. Most, hogy rájöttünk, az állatok is rendelkeznek vele, módot találtunk arra is, hogy tanulmányozzuk ezt.

A kutatás kilenc évvel ezelőtt kezdődött, amikor a friss diplomás Chongxi Lai úgy döntött, az állati képzelőerőt szeretné kutatni. Kapcsolatba lépett Albert Lee-vel, akinek a csapata hasonló kérdésekre kereste a választ. A kutatók közösen kezdtek dolgozni. Egyfajta valós idejű letapogatórendszert fejlesztettek ki, amely képes volt az állatok agyi működését értelmezni.

Töretlen figyelem

A gép a rágcsálók hippocampusának – az agy egyik része – elektromos jelei alapján egy 360 fokos virtuális térben jelenítette meg a patkányok gondolatait. A hippocampusz két fő funkciója, hogy a térbeli információkat elő tudja hívni, és általa felidézünk múltbéli eseményeket. Így képesek vagyunk a jövőbeli lehetőségek átgondolására. Eddig nem volt bizonyos, hogy az állatok az emberekhez hasonlóan, tudatosan képesek-e erre a fajta emlékezésre, vagy sem.

A csapat azt találta, hogy a patkányok pontosan tudják szabályozni hippocampális tevékenységüket, ugyanúgy, ahogyan azt az emberek teszik. Az állatok is képesek sok másodpercig egy adott folyamatban tartani gondolataikat – hasonlóan ahhoz, amikor az emberek újraélik a múlt történéseit vagy elképzelik a jövő lehetséges eseményeit. A kutatásban részt vevő Tim Harris úgy fogalmaz:

A lenyűgöző dolog az – figyelembe véve a talán naiv elképzelésünket a patkányok figyelemkorlátjairól –, ahogy képesek egy adott helyre gondolni és semmi másra, nagyon hosszú ideig.

Rovatok