Index Vakbarát Hírportál

Jön a bekapcsolható éber álom?

2023. november 13., hétfő 06:16

A problmákat megoldó, kreatív szórakoztató víziók világa mindenki számára elérhetővé válhat.

A felnőttek fele már megtapasztalta életében az éber álom nevű jelenséget, amikor álmában felébredve akaratának megfelelően tudta alakítani az álmot. Akivel előfordult, többnyire meghatározó élményként tekint rá. Egy Prophetic nevű új cég alapítói, Eric Wollberg és Wesley Louis Berry III ultrahang-diagnosztikai készülék és gépi tanulás kombinációjával létrehozott, Halo nevű eszközével szeretné mindenki számára elérhetővé tenni ezt a különleges állapotot.

Az éber álmodást ősidők óta ismeri az ember, Arisztotelész is említi írásaiban, a tibeti buddhizmus pedig mentális gyakorlatok végzésére használja. A felejtés által elenyésző mindennapi álmokkal szemben ilyenkor az álmodó visszanyeri öntudatát, képes fókuszálni, emlékezni és döntéseket hozni, továbbá tudatában van, hogy álmodik, és felismeri az álomkörnyezet részleteit és azok jelentését.

A huszadik századi tudomány komolyan vizsgálta a jelenséget, szemmozgások által kommunikációt alakítottak ki például éber álmodóval. A legutóbbi fejlemények ezen a téren, hogy az Alzheimer-kór kezelésére használt galantamin alkalmazásával próbálják előidézni az álombeli éberséget több-kevesebb sikerrel.

Nagyszerű dolog tudatra ébredni álmunkban. Szürreális és spirituálisnak tűnő. Olyan, mint a végső VR-élmény. Repülni tudsz, ha akarod, épületek nőnek ki a talajból, beszélhetsz álomkarakterekkel és felfedezhetsz

– mondja Wollberg, akinek 12 éves kora óta vannak éber álmai.

Az éber álomnak sok előnye, hogy olyan tudattartalmakhoz enged hozzáférést, amelyek ébren el vannak nyomva. Ennek előnyei és hátrányai is lehetnek. Kiváló eszköz képzőművészeknek és zenészeknek. A felkészületlen embernél ugyanakkor mindez rémálomba csúszhat, ha azon kapja magát, hogy egy víziókkal teli világba csöppent, ahonnan nem tud kilépni, mert az éber fogalmak szerint mozgásképtelen. Összességében az éber álom javíthatja a hangulatot, önbizalmat, kreativitást ébreszthet, és enyhítheti a poszttraumás stresszt, de a Prophetic azért kerüli azokat a megfogalmazásokat, ami alapján orvosi segédeszköznek vélhetné valaki a Halót.

A cég munkatársai a holland Radboud Egyetem agykutató intézetével együttműködésben igyekeznek megvalósítani az általuk elképzelt fejlesztést, amelynek egyik központi eleme a transzkraniális fókuszált ultrahang, vagy TUS. Ez egy olyan technika, amivel koponyacsonton keresztül ultrahangimpulzusokkal lépnek kapcsolatba az aggyal. E technika egyik fő előnye, hogy sokkal pontosabb, mint az elektromos vagy mágneses stimuláció.

Az éber álmodást támogató berendezések már léteznek néhány éve, de nagyon nagyok, ezért alig terjedtek el. A fókuszált neuromoduláció egy olyan új technikai lépés, amivel nemcsak éber álmot, de az alvás és gondolkodás más paramétereit is megváltoztathatjuk. Izgalmas lesz látni, hogy mi lehetséges és mik a határok

– mondta a Vice magazinnak Nico Adelhöfer, a fejlesztést támogató Donders Alváslaboratórium kutatója.

A Prophetic fejpánthoz hasonló első prototípusai egyszerre próbálnak EEG-méréseket végezni és stimulációt végezni a Donders laboratóriumában. A TUS valóban egy új technikai fejlemény, egy 2019-es kutatásban számoltak be először terápiás hatásairól, így egyelőre nem tudunk semmit arról, hogyan lehet éber álmot előidézni vele. Wollberg és Berry biztosak benne, hogy lehetséges, egy 2014-es kutatás szerint „gamma hullám stimuláció REM álom során önreflexió és éberség megjelenését okozza az álomban”.

Mindez azt az illúziót keltheti, hogy karnyújtásnyira vagyunk a popkultúrában megjelenő álomhorrorok és az Eredet című film világától, feltéve, hogy ez az egész nem csak egy komplikált és részletes álom.

(Vice, Wikipedia)

Rovatok