Index Vakbarát Hírportál

Egyre nagyobb teret nyer a kiberbiztonság

2023. november 21., kedd 12:54

Egyre népszerűbbé válik az informatikai döntéshozók körében az úgynevezett Zero Trust kiberbiztonsági megközelítés. A szemlélet célja, hogy a cégek minden egyes tranzakciót ellenőrizzenek, függetlenül attól, hogy az a vállalaton belül vagy kívül történik.

A Gartner jelentése szerint a Zero Trust megközelítés a kiberbiztonsági stratégia alapvető eleme kell hogy legyen a szervezetek számára. 

Ez a szemlélet azt jelenti, hogy a vállalatok nem bíznak meg semmiben és senkiben, minden hozzáférést és tranzakciót ellenőriznek.

Szakemberek szerint a digitális átalakulás és a növekvő fenyegetettség környezetében egyre fontosabb, hogy az informatikai döntéshozók felkészültek legyenek az online bűnözőkkel szemben, akik egyre több és komplexebb rosszindulatú szoftverekkel, zsarolóvírusokkal, adathalászattal vagy más típusú támadásokkal bombázzák a cégeket.

A Cybersecurity Insiders és a Fortra által készített felmérés szerint a megkérdezett 400 kiberbiztonsági szakember 87 százaléka már aktívan foglalkozik a megközelítés gyakorlatba való átültetésével, 15 százaléka pedig már be is fejezte azt, és mindössze kilenc százalékának nincs terve a szemlélet alkalmazására.

A felmérések alapján nem lehet figyelmen kívül hagyni az online bűnözés problémáját, ugyanis az utóbbi egy évben rekordot döntött az esetek száma és gyakorisága is.

Zrupkó Gábor, a Kontron Hungary Kft. üzletágvezetője szerint kiberbiztonság felől nézve kétféle vállalat létezik, az egyik, amit már megtörtek, a másik, amit meg fognak törni.

A kérdés az, hogy erre a fenyegetésre milyen eszköztárral tudunk válaszolni, amikor célkeresztbe kerülünk.

Rovatok