Index Vakbarát Hírportál

A WHO légzőszervi megbetegedésekről kért adatokat Kínától

2023. november 23., csütörtök 14:44

Rutinszerű ellenőrzésre hivatkozva légzőszervi és tüdőgyulladásos megbetegedések adatairól kért tájékoztatást az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kínától csütörtökön, miután a szervezet kínai irodája sajtótájékoztatóján a légúti megbetegedések emelkedéséről számolt be.

A szervezet a növekedést a koronavírus-járvány miatti korlátozások feloldásának, és az olyan ismert kórokozók terjedésének tulajdonította, mint az influenzavírus, a mycoplasma pneunomiae, mely egy jellemzően a fiatalabb gyermekeket érintő légúti megbetegedés, továbbá az óriássejtes tüdőmegbetegedés és a Covid-19-et okozó koronavírus – írja az MTI.

Szerdán a WHO azt közölte, hogy észak-kínai gyermekeknél diagnosztizálatlan tüdőgyulladásos csoportokat talált. A WHO szerint nem világos, hogy ezek a kínai hatóságok által korábban bejelentett légúti fertőzések általános növekedéséhez vagy különálló eseményekhez kapcsolódnak.

A nemzetközi egészségügyi szabályzat mechanizmusán keresztül a világszervezet további járványügyi és klinikai információkat, valamint laboratóriumi eredményeket kért a gyermekek körében jelentett potenciális járványról.

Hozzátették, hogy emellett további információkat kértek Kínától az ismert kórokozók terjedésének tendenciáiról és az egészségügyi ellátórendszerek leterheltségéről.

A napokban a média észak-kínai városokban készült videókat tett közzé, amelyeken a kórházak tele vannak vizsgálatokra váró szülőkkel és gyerekekkel, miközben más közösségi felületen kínai gyerekek láthatók, akik házi feladatot csinálnak, miközben egy kórházban intravénás infúziót kapnak.

Rovatok