Index Vakbarát Hírportál

A Tesla mindent kiadott az egyik autójáról, így akár otthon is meg lehet építeni

2023. november 24., péntek 13:21

A Tesla teljesen nyilvánossá tette az eredeti Roadster járművük tervezését, és mindenki számára hozzáférhetővé tette a kutatás-fejlesztési dokumentumokat.

Az eredeti Tesla Roadster már több mint egy évtizede nem kerül gyártásba, és még mindig várhatunk az új generációra, amelynek terveit 2017-ben mutatták be, de egyelőre még nincs belőle semmi.

A jármű meglehetősen ritkaságszámba ment. A Tesla mindössze alig több mint 2000 darabot gyártott belőle, és ezek közül sok balesetben és néhány nagyon szerencsétlen egy tűzesetben veszett oda egy arizonai garázsban – írja az Electrek portál. 

Így bár a Tesla nem épít többet ebből a járműből, az emberek készíthetnek replikákat.

Az eredeti Tesla Roadster teljes tervezése és mérnöki munkája mostantól teljesen nyílt forráskódú. Az autógyártó a dokumentumok nyilvánosságra hozataláról annyit írt:

Az itt közölt információkat a Roadster rajongói számára szívességből bocsátjuk rendelkezésre, és a Roadster tervezési fázisában készültek a kutatás és fejlesztés céljából. Nem gyártói referencia vagy javítási és karbantartási anyag, és nem feltétlenül tükrözi pontosan a tényleges gyártási modelleket vagy az eladott alkatrészeket. Ha ezt az információt használja, az ön felelőssége, hogy minden törvényt és biztonsági előírást betartson, mivel nem vállalunk garanciát a nem a Tesla-személyzet által végzett munkákra, függetlenül attól, hogy az itt megadott információkat használja-e, vagy sem. Ha ezen információk alapján alkatrészeket készít vagy tervez, illetve új javításokat vagy eljárásokat hoz létre, azokért sem vállalunk felelősséget, és azok nem valódi Tesla alkatrészek vagy tartozékok, illetve nem Tesla által jóváhagyott eljárások.

Nem egészen világos, hogy a Tesla miért teszi ezt, és miért épp most, de ez segíthet az embereknek abban, hogy a Roadster utángyártott alkatrészeket vagy akár egy egész Roadster-utánzatot készítsenek. Segíthet az embereknek abban is, hogy maguk szervizeljék eredeti Roadsterüket, bár a szervizkönyvek már eddig is elérhetőek voltak.

Rovatok