Index Vakbarát Hírportál

Lézerüzenet érkezett az űr mélyéről

2023. november 25., szombat 07:58

Új kommunikációs metódust teszteltek, ami hatékonyabb a rádiós kapcsolatnál, de nagyon pontos célzás szükséges a működéséhez.

A Psyche kutatószonda 16 millió kilométer távolságból küldött lézeres jelet a Földre, a NASA munkatársai pedig sikeresen vették az üzenetet. A művelet sikeresen igazolta a DSOC (deep space optical communications) nevű optikai távközlési technika űrbéli működését. Az új generációs megoldás a rádiós kommunikáció biztonságosabb és hatékonyabb alternatívája.

Az első fény hatalmas eredmény. A földi rendszerek sikeresen érzékelték a DSOC-lézer fotonjait. Képesek voltunk adatokat küldeni és apró fénycsomagokat küldeni oda és vissza

– mondta Abi Diswas, aki a rendszer műszaki felelőse a NASA JPL laboratóriumánál.

A lézeres kommunikációval már korábban is végeztek kísérleteket az űrben. A Psyche küldetése abban különbözött ezektől, hogy a rendszer kipróbálását a valódi mély űrből a Föld–Hold-távolság mintegy negyvenszereséről kellett végrehajtania. A DSOC-rendszer tesztje független volt a Psyche fő küldetésétől. Az egység önállóan távolította el védőborítását és helyezte üzembe magát – ezzel párhuzamosan folyt a szonda többi rendszerének beüzemelése a Psyche földi irányítóközpontjának felügyeletével.

A kísérlet során a kaliforniai hegyekben egy infravörös lézert irányítottak a szonda irányába és hívójelet küldtek. A fényimpulzus 50 másodperccel később megérkezett, a Psyche pedig ez alapján megcélozta a San Diegó-i Palomar obszervatóriumot, ahol különösen érzékeny szupravezető detektor érzékelte a bejövő jelet. 

A lézeres kommunikáció megvalósulásához nagyon pontos célzás szükséges, nagyjából olyan, mintha másfél kilométerről kellene lézermutatóval követni egy mozgó ötforintost. A rövid hullámhossz miatt ugyanakkor a fénnyel akár százszor több információ küldhető adott idő alatt.

A Psyche szonda idén október közepén indult, hogy felfedezze az azonos nevű kisbolygót, amely a Mars és Jupiter közötti aszteroidaövben kering. A 16 Psyche a feltételezések szerint egy egykori bolygó fémekben gazdag magja, ezért becsült értéke egy ideig meghaladta a teljes világgazdaságét. Hogy valóban ennyire értékes és megfelelő célpont űrbányászok számára, az 2028-ban dőlhet el, amikor a szonda megérkezik és közelebbről is megvizsgálja az égitestet.

Az optikai kommunikációnak a távolság miatti késést is figyelembe kell vegye. A küldetés célját jelentő 16 Pysche aszteroidától már 20 perc alatt érkezik meg a Földre a fény, így nem csak a fent említett ötforintost kell eltalálni, hanem azt a helyet, ahol az ötforintos húsz perccel később lesz.

(NASA)

Rovatok