Index Vakbarát Hírportál

Már nincs tíz évünk a rendrakásból, élvezzük ki!

2023. november 26., vasárnap 11:28

Már csak maximum tíz évig kell pakolászni a lakásban szétszórt ruhákat a tinédzserek, agglegények, rendetlen nőszemélyek után. A jövőben ugyanis bevethetjük a textíliákra szakosodott robotot, amely több ezer ruhadarabot is képes összeszedni egyszerre – bár reméljük, ennyi senki padlóján nem halmozódik fel.

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói szerint új fejlesztésük, a ruhagyűjtő robot megoldja a ruhakupacok problémáját, mert a szín- és mélységérzékelő kamerák kombinációjával könnyedén összegyűjti a ruhákat, legyen bármilyen rengeteg is belőlük a szobában.

Ken Goldberg professzor, a tanulmány vezető szerzője úgy nyilatkozott, az új technológia tíz éven belül kereskedelmi forgalomba is kerülhet.

Míg egy ember képes lehet egyszerre az összes tárgyat felvenni, addig egy markolóval rendelkező robot egyszerre csak néhányat tud összeszedni, ezért hatékonynak kell lennie. Az is, hiszen mesterséges intelligencia által vezérelt a ruhákat összeszedő robotkar. A működése hátterében ciklusfuttatás áll, ezek során felveszi a ruhadarabokat egy sík felületről, berakja egy kosárba, majd visszateszi a kosarat, és mindezt megismétli.

A robot az ismétlések során megtanulja, mennyi az optimális ruhamennyiség, amit fel tud szedni. 200 ismétlés során több mint 2000 ruhadarabot tudott megragadni.

Két kamerával végezték a vizsgálatokat, az egyik egy hagyományos, színes volt, ami megtalálta a ruhákat, de a praktikus felszedésük helyét nem tudta lokalizálni. A másik egy mélységérzékelő kamera volt, ami jól megtalálta a nagy ruhakupacokat, de nem tudta értelmezni a darabokat.

Ha sikerült a robotnak egy helyre összegyűjteni a ruhákat, 67 százalékkal hatékonyabban dolgozott, mintha szaladgálnia kellett volna, hogy összegyűjtse őket.

Goldberg professzor szerint a forgalomba hozatal előtt további fejlesztésre van szükség, mert a jelenlegi, mobilkarokkal felszerelt robotok túl drágák még a hétköznapi felhasználóknak. További újítások is tervben vannak, például a szín szerinti szétválogatás funkciójának beépítése.

Ahogy a robotok egyre fejlettebbek, és egyre szélesebb körben elérhetőek lesznek, úgy vesznek le több és több terhet a vállunkról, akár a háztartásban is. Az Oxfordi Egyetem kutatása alapján a házimunkák 40 százaléka lassan, de biztosan automatizálásra kerül, és ezekben nem lesz szükség a mi erőfeszítéseinkre.

Jó hír, mert egyes statisztikák szerint az emberek szabadidejük 43 százalékát töltik házimunkával, ami kicsit sok ebben az időstresszes világban.

Rovatok