Index Vakbarát Hírportál

A Google képkeresője sem tudja felvenni a harcot az AI-csalásokkal

2023. november 28., kedd 09:24

Az AI-képhamisítások egyre jobban kezdenek elharapózni, és a Google sem tehet semmit ez ellen.

Egyre inkább égetőbb problémát okoz a mesterséges intelligencia által létrehozott hamisított fotók megkülönböztetése az eredeti képektől – írja a Business Insider.

Állítólag már a szakértőknek is komoly fejtörést okoz a hamisítványok felismerése, legalábbis ez derült ki a legújabb tartalomgenerátorok tesztelésekor. A képek vízjelekkel való ellátása ma már semmire nem biztosíték, mert az AI által generált mesterséges hamisítványokra is könnyedén rá lehet rakni egy vízjelet. 

A probléma fő oka, hogy a mesterséges intelligencia újításai sokkal gyorsabb ütemben fejlődnek, mint a biztonsági megoldások vagy a közösségimédia-szolgáltatók saját eljárásai. Sokszor már a Google képkeresőjében is első találatként jönnek fel ezek a mesterségesen generált képek, így a Google felett is elhatalmasodott a káosz. 

A Pennsylvaniai Egyetem egyik professzora egy Twitter-bejegyzésben fejtette ki, hogy szerinte már tényleg semmiben nem bízhatunk többé az interneten: a hamisítás triviális lett, különbséget tenni pedig lehetetlen. 

Jó hír viszont, hogy a Google a közeljövőben tervezi a képtalálatok előzményeinek alaposabb körüljárását, mellyel a csalások is jobban kiszűrhetőek lehetnek majd. 

Rovatok