Index Vakbarát Hírportál

Árrobbanás előtt a merevlemezek

2023. december 1., péntek 18:35

Nagy kapacitású meghajtókkal készültek az ünnepi szezonra, de problémát okozhat az igények kiszolgálása egy alapvető alkatrészt biztosító vegyipari cég bedőlése miatt.

Tajvani tudósítások szerint elbocsátásokkal és gyárbezárással együtt megszűnt a termelés egy név szerint nem említett fontos hardveralkatrészeket gyártó beszállítónál. A Tom's Hardware szaklap lenyomozta, hogy a szóban forgó beszállító egy japán vegyipari vállalat, a Resonac, amely körülbelül 500 dolgozót bocsát el helyi gyárából.

A bajok oka, egyben további ellátási problémák okozója, hogy a Seagate és a Western Digital eladásai 43 százalékkal zuhantak az elmúlt év során. A visszaesés háttere a háttértárolók technikai versengése, amely 

a régi, mágneses lemezeket pörgető technika elkerülhetetlen vereségével végződik.

Az SSD-memórián alapuló meghajtók nem tartalmaznak mozgó alkatrészt, adatelérésük gyorsabb, és sokéves tapasztalatok alapján kimutathatóan megbízhatóbbak, ugyanakkor drágábbak, de áruk folyamatosan csökken. A történet minden jel szerint ezekben az években érkezik fordulópontjához.

A hagyományos vinyók gyártói igyekeznek megkapaszkodni az árversenyben. Legutóbbi stratégiájuk, hogy a karácsonyi szezonra izmosabb 22-30 terabájtos kapacitású egységeket dobnak piacra, amelyek terabájtra vetített áruk alapján még mindig kedvező vételt jelentenek. Ezt a trendet egy új technika, a hővel támogatott mágneses rögzítés (heat assisted magnetic recording, HAMR) megjelenésével fokozódó adatsűrűség a 80-100 terabájtos tárolókig viheti.

Kérdés, hogy az ágazat hogyan fogja viselni a beszállító összeomlását. A világszerte 25 ezer embert foglalkoztató Resonac gyártja a HDD-k belsejében adatokat tároló lemezek alapját képező korongokat – ezek kiesése értelemszerűen fennakadást jelent a gyártásban, amennyiben nem pótolják máshonnan. Az ünnepi szezonra becélzott piac maradéktalan lefedése biztosan nem fog menni, ami garantáltan súlyos következményekkel jár majd a gyártókra nézve.

(Tom's Hardware)

Rovatok