Index Vakbarát Hírportál

Az olaszok betiltották a laboratóriumban gyártott húst

2023. december 3., vasárnap 10:15

Az állattartás nagyon környezetszennyező, és komoly versenyre számíthat a húst pótló alternatív megoldásokkal szemben, de a világ különböző országai igyekeznek megvédeni a helyi termelőket és ipart.

Olaszország a világon elsőként betiltotta az állatok vágása nélkül, laboratóriumi körülmények között, sejtek tenyésztésével előállított húsok forgalmazását. 

Az ország agrárminisztere, Francesco Lollobrigida (a néhai híres színésznő, Gina Lollobrigida unokaöccse) így számolt be a döntésről a Facebookon:

Az egészség, az olasz termelési rendszer, munkahelyek ezreinek megvédése, kultúránk és hagyományaink megőrzése érdekében Olaszország lesz az első, amely megvédi magát a szintetikus élelmiszerek társadalmi és gazdasági kockázataitól.

Akit rajtakapnak, hogy őssejthátszínt árul a pult alól, esetleg ilyesmit szolgál fel, annak tízezer és hatvanezer euró közötti bírsággal kell számolnia.

Az emberek által fogyasztott húsokat kiváltó modern alternatívákra számos különböző fejlesztési irány létezik növényi alapúaktól háromdimenziós nyomtatóval készült, vagy tartályokban, esetleg sejtlaboratóriumban tenyésztett húsokig. Ezek fő vonzereje, azon túl, hogy nem jár állatok szenvedésével, hogy feleslegessé teszik az állattenyésztéssel járó környezetterhelést, ami ma igen jelentős, nemcsak a gépek, de az állatok gyógyítására használt antibiotikumok és az állattenyésztés céljára takarmányozás, tartás és feldolgozás infrastruktúrája által lefoglalt jelentős területek miatt is. Amellett, hogy kevésbé szennyezőek, a húsalternatívák hosszú távon árversenyt és komoly konkurenciát jelentenek a hagyományos húsipar számára – ami természetesen komoly ellenállást és lobbitevékenységet vált ki. Mindez nem változtat az általános trenden, hogy a technikai fejlődés következtében a következő évtizedekben az alternatívákkal együtt 

jobb minőségű és olcsóbb húsokhoz juthat az átlagfogyasztó,

miközben a mezőgazdasági állattartás visszaszorul.

A szintetikus húsok ágazata ugyanakkor ma még gyerekcipőben jár, és nem jelent igazi fenyegetést. Termékei nem olcsók, és messze nem tökéletesek, ezért érdekességként tekintenek rájuk, és pozitív érdeklődéssel fordulnak feléjük a világon szinte mindenütt. 

Laboratóriumban tenyésztett hús 2020 óta kapható Szingapúrban. Az Egyesült Államokban, Florida államban ugyanakkor betiltották az ilyen húsokat a helyi termelők védelme érdekében.

Az Európai Unióban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálja az ilyen termékeket, de a tagországok maguk döntenek a forgalmazásuk engedélyezéséről. A tagok közül Hollandia például támogatóan fordul saját biotech ipara felé, és idén nyártól engedélyezte az ilyen húsok kóstolását. Romániában viszont a parlament felsőháza a szövettenyésztett húsok betiltására szavazott, ha az alsóház elfogadja a törvényt, itt is több tízezer eurós büntetésre számíthatnak, akik a hússal kapcsolatos futurisztikus huncutságokkal próbálkoznak.

(Chemistry World)

Rovatok