Index Vakbarát Hírportál

Így kapott lángra, majd esett szét darabjaira a légkörben egy orosz űrhajó

2023. december 3., vasárnap 07:49

Ugyan csak egy rutinműveletről vol szó, mégis rendkívül látványos jelenséget rögzített a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik űrhajósa: egy, az ISS-ről levált orosz űrhajót, amely a Föld légkörébe belépve lángra kap, majd darabjaira esik szét.

Még néhány nappal ezelőtt, november 29-én vált le a Nemzetközi Űrállomásról az a Progressz MS–23 jelzésű orosz teherűrhajó, amely olyan hulladékokat (elhasznált berendezéseket, háztartási szemetet) szállított, amire már nem volt szükség a fedélzeten – árulta el Oleg Kononyenko, a Roszkozmosz orosz űrügynökség űrhajósa.

A leválást követően az MS23 a Föld légkörébe került, amit a NASA asztronautája, Jasmin Moghbeli örökített meg, ugyancsak az ISS-ről. A képeket később az X-re töltötte fel, elmondása szerint leginkább egy tűzijátékra hasonlított a szétégő orosz űrhajó, ami nagyjából 2-3 percig volt látható.

A Roszkozmosz szerint az űrhajó nagy része megsemmisült, néhány töredék azonban a Csendes-óceánba csapódott.

Jelenleg háromféle teherűrhajó-típust használnak az ISS ellátására. A Progresszt, a Cygnust – ezeket használatuk után gyakran az atmoszférában semmisítik meg –, illetve az Elon Musk-féle SpaceX által gyártott Dragont, ami képes akár több utat is megtenni a Nemzetközi Űrállomás és a Föld között, írja a Space.com.

Legközelebb december 3-án érkezik új szállítmány az ISS-re, a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről december 1-én fellőtt, ugyancsak Progressz típusú űrhajó több mint három tonna élelmiszert, üzemanyagot és egyéb berendezéseket szállít majd az állomásra.

Rovatok