Index Vakbarát Hírportál

A műanyag elriasztja a tengeri állatokat a párzástól

2023. december 3., vasárnap 16:41

A Világgazdasági Fórum arra figyelmeztet, hogy 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal. A műanyag szó szerint mindenütt ott van, és most egy új tanulmányban azt is közölték: egyes rákféléket elriaszt a nemi élettől.

2050-re több műanyag lehet az óceánban, mint hal, mivel a műanyagok elriasztják a tengeri állatokat a nemi élettől – írja a Science Alert.

Ezek az élőlények gyakran előfordulnak az európai partokon, ahol a halak és madarak táplálékának jelentős részét teszik ki. Ha veszélybe kerülnek, az az egész táplálékláncra hatással lesz

– mondja Alex Ford ökotoxikológus.

Egy kísérletsorozatban egy aprócska rákfajt a 10 000 lehetséges műanyag adalékanyag közül négynek tettek ki. Azt akarták megvizsgálni, hogy ezek a vegyi anyagok milyen hatással vannak a vízi állatok párzási viselkedésére.

Mind a négy vizsgált anyag képes volt csökkenteni a rákok párzásának sikerességét a viselkedésük megváltoztatásán keresztül. Ráadásul a vizsgált vegyi anyagok közül kettő, a trifenilfoszfát (TPHP) és a dibutil-ftalát (DBP) a spermiumok számának csökkenését okozta.

Bár az általunk vizsgált állatok sokkal nagyobb koncentrációnak voltak kitéve, mint amilyenek általában a környezetben előfordulnak, az eredmények azt mutatják, hogy ezek a vegyi anyagok befolyásolhatják a spermiumok számát

– magyarázza Ford.

Mindössze 20 vállalat felelős a világon az egyszer használatos műanyag több mint feléért. Ha a műanyag adalékanyagok valóban megzavarják az állatok szaporodását, akkor ezek a cégek lényegében hozzájárulnak a föld hatodik tömeges kihalásához.

Rovatok