Index Vakbarát Hírportál

ChatGPT-vel írt jogszabály született, elfogadták

2023. december 5., kedd 11:55

Brazíliában a városi törvényhozók elfogadták az ország első olyan jogszabályát, amelyet teljes egészében mesterséges intelligencia írt – még ha ezt akkor még nem is tudták.

A kísérleti rendeletet októberben fogadták el Porto Alegre városában, és Ramiro Rosário városi tanácsos a héten felfedte, hogy azt valójában egy chatbot írta, ami ellenérzéseket váltott ki, és kérdéseket vetett fel a mesterséges intelligencia közpolitikában betöltött szerepéről.

Rosário az Associated Pressnek elmondta, hogy a ChatGPT-t kérte fel egy olyan javaslat kidolgozására, amely megakadályozza, hogy a város az adófizetőket terhelje a vízfogyasztásmérők cseréjére abban az esetben, ha azokat ellopják. Ezt követően bemutatta azt 35 tanácstagtársának anélkül, hogy egyetlen változtatást is eszközölt volna rajta, vagy elárulta volna, hogy azt a program írta. 

Ha korábban felfedtem volna, hogy a javaslatot a ChatGPT írta, azt biztosan nem is bocsátották volna szavazásra sem

– mondta el Rosário. A 36 tagú tanács pedig valóban egyhangúlag jóváhagyta a javaslatot.

Igazságtalan lenne a lakossággal szemben, ha azt kockáztatnánk, hogy a projektet csak azért nem hagyják jóvá, mert mesterséges intelligencia írta

– tette hozzá Rosário. 

A ChatGPT alig egy évvel ezelőtti megjelenése a piacon globális vitát váltott ki a potenciálisan forradalmi, AI-alapú chatbotok hatásairól. Míg egyesek ígéretes eszköznek tekintik, aggodalmakat is kiváltott azzal kapcsolatban, hogy milyen nem kívánt hatásai lehetnek annak, ha egy gép jelenleg emberek által végzett feladatokat lát el.

A városi tanács elnöke, Hamilton Sossmeier akkor tudta meg, hogy Rosário felkérte a ChatGPT-t a javaslat megírására, amikor a tanácsos szerdán a közösségi médiában eldicsekedett az eredménnyel. 

A javaslat eredetének titokban tartása szándékos volt. Rosário elmondta, hogy nem csupán egy helyi probléma megoldása volt a célja, hanem az is, hogy direkt vitát indítson el. Elmondása szerint egy 49 szavas kérést írt be a ChatGPT-be, és az másodperceken belül visszaküldte a teljes javaslattervezetet, indoklással együtt.

Meggyőződésem, hogy az emberiség egy új technológiai forradalmat fog átélni. Minden eszköz, amit civilizációként kifejlesztettünk, használható rosszra és jóra is. Ezért kell megmutatnunk, hogyan lehet jóra használni

– hangsúlyozta.

A tanács elnöke, aki kezdetben elítélte a módszert, úgy tűnik, megingott. „Meggondoltam magam. Elkezdtem alaposabban utánaolvasni, és láttam, hogy – sajnos vagy szerencsére, de – ez egy trend lesz” – mondta.

Rovatok