Index Vakbarát Hírportál

Lemásolhatják-e valaha az emberi agyat a számítógépek?

2023. december 6., szerda 18:29

Évtizedek óta folyik a mesterséges neuronok, az emberi idegrendszerhez hasonló, de mesterségesen előállítható ideghálózat kutatása, a neuromorfikus processzorok előállítása. Ehhez az emberi agy működését kell teljesen megérteni, amitől még nagyon-nagyon messze vagyunk.

A manapság felfutását élő generatív mesterséges intelligenciák pusztán az emberek által már egyszer megírt, megrajzolt, elkészített tartalmakat kombinálják olyan módon, hogy az az intelligencia látszatát keltse. De a mai generatív mesterséges intelligenciák, mint a ChatGPT vagy a Google Bard valójában nem intelligensek, és a jelenleg használt technológiákra alapozva soha nem is lesznek azok.

A valós mesterséges intelligencia a jelenlegi számítógépes rendszereken olyan méretű számítási kapacitást, olyan sok számítógépet és tárolási kapacitást igényelne, hogy ez a mai lehetőségek mentén megoldhatatlan problémát jelent.

Gondoljunk csak bele, egy emberi agy kapacitása nagyjából 2,5 petabyte, a világon megtalálható összes számítógép kapacitása pedig 20 zettabyte. A számok menten elmondható, hogy a mai 8 milliárdos lélekszámmal számolva az emberi memória kapacitás mintegy 20 zettabyte. Ez egy ember számára felfoghatatlan mennyiség. 

Egy másik komoly probléma, hogy az adatok mennyisége exponenciálisan növekszik, jórészt teljesen felesleges redundanciákkal. Erre megoldás lehet az öndegradálódó neuromorfikus adattárolás, sajnos azonban ennek kutatása és gyakorlati kivitelezése még várat magára.

Mégis, ha szeretnénk valódi, emberihez hasonló vagy azt meghaladó mesterséges intelligenciát alkotni, mit tehetünk?

Évtizedek óta folyik a mesterséges neuronok, az emberi idegrendszerhez hasonló, de mesterségesen előállítható ideghálózat kutatása, a neuromorfikus processzorok előállítása. Ehhez természetesen az emberi agy működését kell alaposan vagy akár teljesen megérteni, amitől még nagyon-nagyon messze vagyunk. A modern mesterséges intelligencia rendszereknek számos alapvető korlátja van az emlősök agyához képest.

Mi az a neuromorfikus számítástechnika?

A neuromorf számítástechnika egy olyan módszer, amelyben a számítógép elemeit az emberi agy és idegrendszer rendszerei alapján modellezve alkotják meg. Ez mind a hardveres, mind a szoftveres számítástechnikai elemek tervezésére vonatkozik. 

A neuromorfikus mérnökök több tudományágból – többek között az informatikából, a biológiából, a matematikából, az elektronikai mérnöki tudományokból és a fizikából – merítenek, hogy bioinspirált számítógépes rendszereket és hardvereket hozzanak létre. Az agy biológiai struktúrái közül a neuromorfikus architektúrákat leggyakrabban neuronok és szinapszisok mintájára modellezik. Ennek oka, hogy az idegtudósok a neuronokat tekintik az agy alapvető egységeinek.

A neuronok kémiai és elektronikus impulzusokat használnak az agy különböző régiói és az idegrendszer többi része közötti információ továbbítására. A neuronok szinapszisok segítségével kapcsolódnak egymáshoz. A neuronok és a szinapszisok sokkal sokoldalúbb, alkalmazkodóképesebb és energiatakarékosabb információfeldolgozók, mint a hagyományos számítógépes rendszerek.

A neuromorf számítástechnika egy feltörekvő tudományterület, amelynek még nincsenek valós alkalmazásai.

Különböző csoportok folytatnak kutatásokat, köztük egyetemek, az amerikai hadsereg és technológiai vállalatok, például az Intel Labs és az IBM. A mesterséges általános intelligencia (AGI) létrehozására irányuló törekvés szintén a neuromorfikus kutatások meghatározó hajtóereje. Az AGI olyan mesterséges intelligenciával rendelkező számítógépet jelent, amely úgy érti és tanul, mint egy ember. Az emberi agy és idegrendszer másolásával az AGI olyan mesterséges agyat hozhat létre, amely a biológiai agyhoz hasonló megismerési képességekkel rendelkezik. Egy ilyen agy betekintést nyújthatna a környezetünk megismerésében és választ adhatna a tudattal kapcsolatos kérdésekre.

Hogyan működik a neuromorfikus számítástechnika?

A neuromorfikus számítástechnika a biológiai agyban található neuronok és szinapszisok szerkezetén, folyamatain és kapacitásain alapuló hardvert használ. A neuromorf hardverek legelterjedtebb formája a tüskés neurális hálózat (SNN). Ebben a hardverben a csomópontok – vagy tüskés neuronok – a biológiai neuronokhoz hasonlóan dolgoznak fel és tárolnak adatokat.

A mesterséges szinaptikus eszközök összekötik a tüskés neuronokat. Ezek az eszközök analóg áramköröket használnak az agyi jeleket utánzó elektromos jelek továbbítására. Ahelyett, hogy az adatokat bináris rendszeren keresztül kódolnák, mint a legtöbb hagyományos számítógép, a tüskés neuronok maguk mérik és kódolják a diszkrét analóg jelváltozásokat.

A neuromorfikus számítógépekben használt nagy teljesítményű számítási architektúra és funkcionalitás eltér a legtöbb modern számítógép standard számítógépes hardverétől, a már említett, ma használt digitális von Neumann-számítógépektől.

A technológia lehetséges alkalmazásai a következők:

A neuromorfikus számítástechnika története

A tudósok évtizedek óta próbálkoznak emberi megismerésre képes gépek létrehozásával. Az e területen végzett munka szorosan kapcsolódik a matematika és az idegtudományok fejlődéséhez. A korai áttörések közé tartoznak a következők:

A neuromorfikus számítástechnika jövője

A Moore-törvény kimondja, hogy a mikrochipeken elhelyezhető tranzisztorok száma kétévente megduplázódik, miközben a költségek változatlanok maradnak. A szakértők azonban azt jósolják, hogy a Moore-törvény vége hamarosan bekövetkezik. Ennek fényében a neuromorfikus számítástechnika ígérete, hogy megkerüli a hagyományos architektúrákat és új hatékonysági szinteket ér el, felkeltette a chipgyártók figyelmét.

A neuromorf számítástechnika kulcsfontosságú a mesterséges intelligencia jövője szempontjából. Ahogy a mesterséges intelligencia területe folyamatosan fejlődik, a neuromorfikus számítástechnika koncepciója egyre nagyobb figyelmet kap, mivel képes forradalmasítani az AI-rendszerek képességeit. Az emberi agy felépítésén és működésén alapuló neuromorfikus számítástechnika azt ígéri, hogy lehetővé teszi a hiperrealisztikus generatív mesterséges intelligenciát, amely képes utánozni az emberi gondolkodás és viselkedés összetettségét és árnyaltságát. A neuromorf számítástechnika paradigmaváltást jelent a mesterséges intelligencia megközelítésében.

A valódi, emberhez hasonló mesterséges intelligencia a neuromorfikus technológián fog alapulni, ennek fejlesztése ezért elsődlegességet élvez(ne).

(Borítókép: Index)

Rovatok