Index Vakbarát Hírportál

Energiakitörések alapján követnék az ismeretlen űrszemetet

2023. december 8., péntek 15:34

A bolygó körül keringő veszélyes tárgyak 99 százalékáról semmit sem tudunk.

Az űrkorszakban egyre nagyobb számban felküldött eszközök egyik hátránya, hogy a Föld körül egyre több az irányíthatatlan, gazdátlan tárgy amelyek másodpercenként 10 kilométeres sebességgel mozogva pár milliméteres méretben is olyan mozgási energiával rendelkeznek, ami miatt ilyennel találkozni végzetes következményekkel járhat egy ember vagy egy űrhajó számára.

A problémát súlyosbítja, hogy jelenleg csak 9-10 centiméteres űrszemét pályáját tudjuk követni.

Jelenleg a fény vagy radarjelek alapján tudjuk felismerni az űrben található hulladékot. Minél kisebb egy tárgy, annál nehezebb elég erős napfényt vagy radarjelet kapni róla, amit a felszínen is tudunk érzékelni

– mutat rá Nilton Renno, a Michigani Egyetem professzora.

Renno és kollégája Yun Zhang új módszert fejlesztett ki az űrszemét felismerésére, amivel az apróbb űrszemét ütközését és megsemmisülése válik követhetővé.

Amikor egy morzsaméretű tárgy, a már említett jelentős mozgási energiájával becsapódik, a gyakorlatban gázzá porlad, amelynek töltése elektromágneses sugárzást bocsát ki. Ezeket az impulzusokat a viszonylag gyakori, 26 méteres átmérőjű antennák képesek érzékelni.

A tanulmány az így szerzett adatokat az ismert nagyobb űrszemét keringési adataival integrálná egy szimulációban.

A szakemberek rámutattak, hogy bár így csak a becsapódásokról szerzünk tudomást, de nem elhanyagolható, hogy az elektromágneses jelek alapján következtethetünk a becsapódó törmelék anyagára is. Mindez segíthet a jövőben a veszélyek felmérésében, és az ilyen fenyegetések elkerülésében.

(Live Science)

Rovatok