Index Vakbarát Hírportál

Apró VR-szemüveget készítettek laboratóriumi egereknek, meg is lett az eredménye

2023. december 10., vasárnap 14:34

A kutatók szerint végre megtalálták a módját annak, hogy a laboratóriumi egerek könnyedén használhassák a virtuális valóság szemüvegét. A szokatlan felállásnak gyakorlati haszna is van, mivel megkönnyíti a tudósok számára annak tanulmányozását, hogy az egerek hogyan reagálnak a vadonban gyakran előforduló dolgokra, például a ragadozó madarakra.

Az egerek virtuális valóságba küldése nem új koncepció. Ideális esetben a VR lehetővé teszi a tudósok számára, hogy ellenőrzött körülmények között szimulálják az egerek természetközeli környezetét.

De ez egy igen bonyolult folyamat, az egereket például futópadra helyezik, miközben számítógépek vagy vetítővásznak veszik körül őket, de ezek a képernyők nem fedhetik le az egész laboratóriumot, és általában időbe telik, amíg az egerek egyáltalán a VR-környezetre tudnak koncentrálni.

A Northwestern Egyetem kutatói azt mondják, hogy most olyan VR-struktúrát terveztek, amely sokkal élethűbb lesz a laboratóriumi egerek számára, ezt iMRSIV-rendszernek nevezik.

Az eszköz nagyjából úgy működik, mint az Oculus Rift vagy más népszerű VR-szemüvegek, bár a rágcsálók valójában nem egér méretű lencséket viselnek. Ehelyett a szemüvegeket a rendszer alapjához rögzítik, az egereket pedig elég közel helyezik hozzájuk, hogy azok a teljes látómezejüket lefedjék.

Neuron című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányban a kutatócsoport megállapította, hogy az egerek láthatóan sokkal gyorsabban befogadták az iMRSIV-rendszert, mint a hagyományos VR-berendezéseket.

Ugyanazokon a képzési paradigmákon mentünk keresztül, mint korábban, de a szemüveges egerek gyorsabban tanultak

– mondta Daniel Dombeck, a tanulmány vezető szerzője az egyetem közleményében.

Már az első ülés után el tudták végezni a feladatot. Tudták, hova kell futniuk, és a megfelelő helyeken keresték a jutalmakat. Úgy gondoljuk, hogy valójában talán nincs is szükségük annyi gyakorlásra, mert természetesebb módon tudnak kapcsolatba lépni a környezettel

– tette hozzá.

Dombeck és csapata azt is tesztelte, hogy a szemüvegek képesek-e pontosan szimulálni az egerek feje fölött lévő természetes fenyegetéseket, például a madarakat, ami korábban nem volt lehetséges.

Ehhez létrehozták egy táguló sötét korong vetületét, amely a szemüveg tetejéből emelkedik ki. Amikor az egerek meglátták ezt a vetületet, hajlamosak voltak megdermedni vagy gyorsabban futni – ezek a reakciók jellemzően a vadonban is megfigyelhetőek.

A kutatók legközelebb más, természetben gyakran előforduló eseményeket szeretnének szimulálni, például olyan forgatókönyveket, amelyekben az egerek potenciális zsákmányt üldöznek – írja a Gizmodo

Rovatok