Index Vakbarát Hírportál

Tényleg beleőszülhetünk a feszültségbe

2023. december 10., vasárnap 07:23

A stressz okozta terhelés megmutatkozik a haj pigmentjeiben, de a folyamat nyugodtabb időszakban visszafordul.

A haj színét adó pigment elvesztését általában az öregedés részének tekintjük, és bár a közvélekedés és a nyelv alapján a stressztől is megőszülhet valaki, ezt az összefüggést a legutóbbi időkig nem vizsgálta a tudomány. Volt olyan kutatás, amelyben közvetlen összefüggést találtak egereknél az őszülés és a stressz között, de csak 2021-ben készült az első, embereket is vizsgáló kutatás, 14 önkéntes részvételével.

A haj színét adó melanin pigmentet a szőrtüszők részét képező sejtek termelik. Ezek a sejtek idővel elpusztulnak, de leállhatnak külső hatásokra is. 

A Columbia Egyetem munkatársai két és fél év alatt toborozták a vizsgálat önkénteseit, akik 9 és 65 év közötti életkorúak voltak, és olyan is volt közöttük, akinél már elkezdődött a természetes őszülés. Az alanyok hajszálait nagy felbontású mikroszkóp alatt vizsgálva azt látták, hogy a pigmentek alig látható változásokon mennek keresztül, és van olyan, hogy a szín elvesztése elkezdődik, de nem folytatódik.

Az önkéntesek feladata az volt, hogy naplót vezessenek az őket érő stresszről – ezeket a hajmintákkal összevetve megállapították, hogy a stresszes időszakokban valóban kimutatható volt a haj pigmentációjának változása – ez azonban fordítva is működött.

Volt egy egyén, aki vakációzni ment, és öt különböző pontról származó hajszálon kimutatható volt, hogy a haja egyszerre sötétedni kezdett

– mondta a kutatást végző Martin Picard, a Columbia Egyetem adjunktusa.

A közvetlen összefüggésre is fény derült: a hajszálakban olyan fehérjéket is kimutattak, amelyek a mitokondriumok anyagcseréjére nehezedő stresszt jelzik. 

A kutatás eredménye, hogy a hatások elmúltával a pigment termelése és a hajszín is helyreállhat. Ez ugyan ellentmondásban van az egereken végzett kísérletekkel, de visszavezethető a két szervezet közötti különbségekre, emellett felvetődik, hogy milyen egyéni különbségek lehetnek emberek között, tekintve hogy a 14 önkéntes nagyon kis mintát jelent.

Nem gondoljuk, hogy a stressz csökkentése újra színt ad egy évek óta ősz, 70 éves ember hajának, ahogy azt sem, hogy a fokozódó stressz őszülést indíthat egy tízévesnél

– mondta Picard.

(Science Alert)

Rovatok