Index Vakbarát Hírportál

Két év börtönbüntetésre ítélték egy ismert magyar zenész fiát az Egyesült Államokban

2023. december 14., csütörtök 18:05

Két év börtönbüntetésre és 529 ezer dolláros kártérítés megfizetésére ítélték B. Miklós Dánielt, egy ismert magyar zenész fiát, miután megtorlásképp szabotálta korábbi munkahelyének belső informatikai rendszereit. A San Franciscóban élő 38 éves férfi a First Republic Bank munkatársa volt. A bank 2023. május 1-jén bezárt, azt a JPMorgan Chase-nek adták el.

Az amerikai igazságügyi minisztérium (DoJ) közleménye szerint B. Miklós Dánielt 2020. március 11-én bocsátották el a San Franciscó-i First Republic Banktól (FRB), ahol felhőmérnökként dolgozott. A férfi egy ismert magyar zenész fia, és 2014 óta él az Egyesült Államokban.

A bírósági dokumentumok szerint a férfi munkaviszonyát azután szüntették meg, hogy megsértette a vállalati szabályzatot azzal, hogy pornográfiát tartalmazó USB-meghajtót csatlakoztatott a céges számítógépekhez.

Az elbocsátást követően B. Miklós Dániel nem volt hajlandó visszaadni a munkahelyi laptopját, ehelyett a még aktív céges fiókját arra használta, hogy belépjen a bank számítógépes hálózatába, s ezzel, a becslések szerint, több mint 220 ezer dolláros kárt okozott.

többek között törölte a bank egyes kódtárolóit, rosszindulatú szkriptet futtatott, gúnyolódásokat hagyott a banki rendszer kódjai között, és más banki alkalmazottaknak adva ki magát munkameneteket nyitott a nevükben. Emellett elküldte magának azt a védett banki kódsort is, aminek értéke meghaladta az ötezer dollárt. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium dokumentumai szerint B. Miklós Dániel 2023 áprilisában bűnösnek vallotta magát.

A jogerős ítéletet 2023. december 11-én hozták meg, a 38 éves férfit 24 hónap börtönbüntetésre és 529 266 dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték – jelentette ki Ismail J. Ramsey, az Egyesült Államok ügyésze és Shawn M. Bradstreet, az Egyesült Államok Titkosszolgálatának (USSS) megbízott különleges ügynöke.

Rovatok