Index Vakbarát Hírportál

Hüvelykujjas delfinre bukkantak a görög partoknál

2023. december 14., csütörtök 08:30

Különös delfinre bukkantak kutatók a Korinthoszi-öbölben idén júliusban. Az egyedi megjelenésű példánynak hüvelykujjra emlékeztető nyúlványok ékesítik az uszonyait, melyek minden bizonnyal genetikai deformációnak köszönhetők.

A Pelagos Cetacean Research Institute kutatói idén nyáron két alkalommal is látták a delfint a görög partoknál. Az egyedi megjelenésű állatot érdekes módon a legkevésbé sem akadályozták hüvelykujjai a mozgásban, és gond nélkül tudta tartani a tempót társaival.

Úszik, ugrál, lubickol, játszik a többi delfinnel

– idézi a LiveScience Alexandros Frantzist, a kutatócsoport tudományos koordinátorát és elnökét.

Frantzis elmondása szerint ez volt a legelső alkalom, hogy ilyen uszonyt láttak, miközben 30 éven át figyelték a partra vetett delfineket.

A cetfélék a többi emlőshöz képest több ujjcsonttal rendelkező, különálló mellső végtaggal rendelkeznek. „Ezek a csontok egy lágyszövetű uszonyba burkolt, az emberéhez hasonló »kézfejet« alkotnak” – írta Bruna Farina, a svájci Fribourgi Egyetem paleobiológiára és makroevolúcióra szakosodott doktorandusza a portálnak.

Az emberek ujjai az anyaméhben lapát alakú kézzé olvadnak össze olyan sejtek segítségével, melyek a születés előtt elhalnak. A delfinek mellső végtagjainak csontjai körül pedig sejtek halmozódnak fel, hogy uszonyokat alkossanak. 

Normális esetben a delfinek az ujjaikat az uszonyon belül fejlesztik ki, és az ujjak közötti sejtek nem halnak el – magyarázta Cooper.

A Korinthoszi-öbölben lefényképezett delfin valójában nem azért lóg ki a sorból, mert extra ujja lenne, hanem épp ellenkezőleg: nála valójában hiányzik a két középső ujj az ujjakat körülvevő szövetek egy része.

Úgy tűnik, hogy azok a sejtek, amelyek normál esetben a mutató- és középső ujjunk megfelelőjét képezték volna, egy rendellenesség következtében elpusztultak, amikor az uszony kialakult az anyaméhben lévő borjúnál

– mondta Cooper.

A szakértő hozzátette azonban, hogy a delfin mozgatni – társaihoz hasonlóan – valószínűleg nem igazán tudja a látványosan kiálló „hüvelykujjat”.

Rovatok