Index Vakbarát Hírportál

Ismét a vég kísérti a Voyager-1 csillagközi szondát

2023. december 19., kedd 17:16

24 milliárd kilométer távolságból próbálják működésre bírni, de végleg elérhetetlenné válhat a csillagközi térben járó amerikai Voyager szonda.

Egy meghibásodás miatt nem képes tudományos és műszaki adatokat küldeni a földi irányításnak a Voyager-1 – közölte a NASA.

A szonda egy évtizede lépte át a Naprendszer határát, és jelenleg a legtávolabbi ember alkotta eszköz. 1977 szeptemberében indult útjára, 16 nappal az azonos szerkezetű Voyager-2 után. Az eredetileg 5 évre tervezett küldetését 46 éve folytatja.

A hiba a Voyager-1 három fedélzeti számítógépe közül a repülési adatokat feldolgozó FDS-t érinti. Az eszköz telemetria modulációs alrendszere ismétlődő bináris kódot küld – ez a rendszer felel azért, hogy a megfelelő irányba álljon a kommunikációt biztosító antenna. A NASA mérnökei szakszerűen újraindították a fedélzeti számítógépet, de ez nem oldotta meg a problémát.

A szakemberek beássák magukat a felfoghatatlanul elavult, fél évszázados technikai dokumentációba, és több hétig tarthat, mire megoldást találnak a hibára. Kérdéses, hogy fel tudják-e még venni vele a kapcsolatot. Mivel a Voyager-1 jelenleg 24 milliárd kilométerre jár és óránként 61 ezer kilométeres sebességgel távolodik, 22 és fél óra alatt jutnak el hozzá a földi üzenetek, egy üzenetváltás pedig 45 órába telik.

Az amerikai mérnökök sikeresen sakkoztak az évek során egymás után működésképtelenné váló rendszerekkel, ezért a veterán Voyagerek eddig elpusztíthatatlannak tűntek, de működésüknek fizikai határt szab a fedélzeten utazó rádióizotópos energiaforrás. Ezek a generátorok a plutónium felezési ideje miatt várhatóan 2025-re már nem tudnak elegendő energiát biztosítani a szondák működtetéséhez.

A technikai korlátok miatt lehet, hogy most kell búcsút vennünk a Voyager-1-től, ami sem 2025-öt, sem az indulás áhított fél évszázados jubileumát nem fogja megérni. Negyvenezer év múlva másfél fényévre megközelíti a Gliese 445-öt, és folytatja örökké tartó utazását a Tejútrendszerben.

A szonda felett legutóbb tavaly májusban kongatták meg a vészharangot, amikor a jelenlegihez hasonló zavar miatt az antenna pozícionálásával kapcsolatos meghibásodást kellett megoldani.

Tudjuk, hogy a Voyager sokat jelent egy csomó embernek, ezért minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy addig működjön, amíg lehet

– mondta Linda Spilker, a Voyager program tudományos vezetője.

Az ikertestvér Voyager-2 jelenleg 20 milliárd kilométeres távolságban jár, és bár idén nyáron elvesztette kapcsolatát a Földdel, egy különösen erős jellel sikerült felébreszteni, és antennáját a helyes irányba fordítani. Ha addig működőképes marad, várhatóan 2026-ban kerül olyan távol, hogy a Deep Space Network ausztráliai antennái sem lesznek képesek érzékelni a jeleit.

(CNNScience Alert, Wikipedia)

Rovatok