Index Vakbarát Hírportál

Ajándék helyett ordas nagy botrányt kapott a nyakába karácsonyra az Apple

2023. december 21., csütörtök 06:32

Továbbra sem áll jól az Apple szénája, a vállalat ugyanis előreláthatólag csütörtök estétől tényleg beszünteti az Egyesült Államokban az Apple Watch Series 9 és Ultra 2 forgalmazását. Ahogy azt azonban várni lehetett, nem lazsálnak – a megoldás már úton van, sokkal hamarabb érkezhet, mint elsőre gondoltuk.

A hét elején robbant a hír, hogy az Apple csütörtökön, magyar idő szerint 21 órától online áruházában bizonytalan időre beszünteti az Apple Watch Series 9 és Ultra 2 okosórák forgalmazását az Egyesült Államokban. A meglepő döntés mögött az a hónapok óta háttérben meghúzódó pereskedés áll, amit még a Masimo nevezetű cég indított a techóriással szemben – előbbi szerint ugyanis az Apple megsértette védett szabadalmaikat, és jogsértést követett el, amikor az ezek alapján készült okosórákat piacra dobták.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a szabadalmak az Apple Watchokban található véroxigénszint-mérőket érintik, pontosabban azt, hogy az óra hogyan, milyen algoritmusok alapján számolja ki a felhasználó véroxigénszintjét. Mint ismeretes, a szenzor már a Series 6 óta jelen van az Apple okosóráiban, így elméletben idáig visszamenőleg egy készüléket sem értékesíthetnének, mivel azonban egy újabb generáció debütálásával a régit azonnal kivezeti az Apple a forgalomból, csak a Series 9 és az Ultra 2 érintett.

A cupertinóiak egyébként meglepően együttműködők, hiszen a felülvizsgálati időszak csak december 25-én ér véget, az Apple azonban ahogy írtuk, már 21-én beszünteti a készülékek értékesítését, hogy amennyiben a döntés érvényben marad, megfeleljenek a követelményeknek.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Amennyiben az Egyesült Államok elnöke, azaz Joe Biden december 25-ig nem vétózza meg a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) októberben meghozott döntését, akkor az Apple mindaddig, míg nem köt megállapodást a Masimóval, nem értékesítheti a készülékeit sem online, sem személyesen – a döntés azonban a viszonteladókra nem vonatkozik. Ahogy arra a 9to5mac is felhívja a figyelmet,

olyan üzletláncok, mint például a Best Buy, továbbra is forgalmazhatják az Apple Watch Series 9-t és az Apple Watch Ultra 2-t is,

az Apple azonban megtiltotta alkalmazottainak és értékesítőinek, hogy a potenciális vásárlóknak azt tanácsolják, hogy ezekben az üzletekben keressék inkább az okosórát. Ugyancsak fontos információ, hogy a vállalat csak az Egyesült Államokon belül kénytelen felfüggeszteni az órák forgalmazását, Európában és a világ többi részén továbbra is zavartalanul hozzá lehet jutni a Watchokhoz. Az Apple kínálatában továbbá az Államokban is elérhető marad egy modell, a 2022-ben debütáló 2. generációs Apple Watch SE, ami nem rendelkezik véroxigénszint-mérővel, így a korlátozások sem vonatkoznak rá.

Az Apple mellett egyébként a Masimo is nyitott egy mindkét fél számára kényelmes megoldás megtalálására, az egészségügyi technológiákkal és fogyasztói elektronikával foglalkozó vállalatnak nem célja „tönkretenni” az Apple-t.

Úton lehet a megoldás

A Bloomberg szerint persze az Apple sem lazsál, a vállalat mérnökei információik szerint jelenleg is versenyt futnak az idővel, hogy minél hamarabb kiadhassanak egy olyan watchOS frissítést, ami megváltoztatja azokat az algoritmusokat, amelyek alapján az órában lévő véroxigénmérő megállapítja a felhasználó véroxigénszintjét. A lapnak nyilatkozó források szerint a mérnökök elsősorban az oxigéntelítettség meghatározásának módját vizsgálják majd, és azt, hogy az adatokat hogyan adják át a vásárlóknak. A frissítésekkel vélhetően eltávolítják a Masimo szabadalmait állítólagosan sértő technológiákat is.

Az információ egyébként összhangban van az Apple azon nyilatkozatával is, miszerint „számos jogi és technikai lehetőséget” vizsgálnak annak érdekében, hogy az Apple Watch értékesítése minél hamarabb újraindulhasson, az azonban egyelőre még nagyon homályos, hogy erre mikor kerülhet sor.

Rovatok