Index Vakbarát Hírportál

Ismét kilőtték Jeff Bezos rakétáját

2023. december 21., csütörtök 16:02

Néhány halasztás után kedden sikeres repülést hajtott végre a Blue Origin nyugat-texasi űrközpontjából a New Shepard rakéta.

A rakéta huszonnegyedik repülése, vagyis az NS-24 küldetés embert nem szállított,

de az űrbe juttatott 33 különböző, tudományos célú rakományt, amelyek nagyjából felét a NASA támogatta. 

Emellett magával vitt 38 ezer képeslapot egy iskolások körében szervezett tudománynépszerűsítő program keretében . A New Shepard a sikeres repülés után sikeres ejtőernyős leszállást hajtott végre az űrközpont közelében.

A Blue Origin az Amazon online áruház alapítója, Jeff Bezos űrcége, aki az elmúlt években Elon Muskkal felváltva birtokolta a Föld leggazdagabb embere címet. A Blue Origin 15 hónapja nem indított rakétát. A legutóbbi fellövés, az NS-23 2022 szeptemberében a rakéta meghibásodása miatt balul sikerült, de nem volt teljes kudarc, mert az embereket éppen nem szállító űrkapszula a vészhelyzetben sikeresen levált és sértetlenül visszatért a felszínre.

A Blue Origin egyelőre nem adott ki hivatalos menetrendet az emberes utazásokról, a cég működését közelebbről ismerők azonban úgy tudják, hogy liftet építtettek űrközpontjuk kilövőállásához az AstroAccess nevű cég közreműködésével. A fejlesztések tehát azt mutatják, hogy azon vannak, hogy ismét utasokat szállíthassanak az űrbe. Az AstroAccess alapítója Dylan Taylor maga is utazott a Blue Originnel 2021 decemberében.

A Blue Origin fő vetélytársa az űrturisták utaztatásában a Richard Branson cége, a Virgin Galactic. Bransonék szintén több hónapos szünetet tartanak, amelyet űrjárműveik továbbfejlesztésével töltenek.

(Space.com)

Rovatok