Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges intelligencia már azt is megmondja, hogy mikor halhat meg valaki

2023. december 21., csütörtök 16:07

Egy Dánia teljes lakosságára kiterjedő személyes adatokon képzett mesterséges intelligencia pontosabban meg tudja jósolni az emberek halálozási esélyeit, mint bármely létező modell – még azoknál is, amiket a biztosítási ágazatban használnak. A technológia mögött álló kutatók szerint az AI egészségügyi problémák korai előrejelzésében is segíthet, az általa „jósoltakat” azonban nem szabad készpénznek venni, hiszen még nem kellően pontos.

A Life2Vec nevezetű program betanításához Sune Lehmann Jørgensen, a Dán Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái egy olyan dániai adathalmazt használtak fel, amely 2008 és 2020 között 6 millió ember iskolai végzettségét, orvosi és kórházi látogatását, az ebből eredő esetleges diagnózisát, jövedelmét és foglalkozását tartalmazza.

A kutatók szerint a Life2vec képes megvizsgálni egy személy életeseményeit, a megtörtént dolgok alapján pedig meghatározza, hogy mi a legvalószínűbb, ami a jövőben történni fog az illetővel.

Annak érdekében, hogy teszteljék a programot, a kutatók olyan 35 és 65 év közötti emberek adatait táplálták be a programba, akiknek egy része 2016 és 2020 között meghalt, az illetők utolsó négy életévének információit azonban már nem osztották meg a mesterséges intelligenciával. A Life2vec feladata az volt, hogy meghatározza, ki él még.

Az eredmény nem kevesebb mint 11 százalékkal pontosabb volt, mint bármely jelenleg elérhető mesterségesintelligencia-modell által készített elemzés – igaz, a kutatók azt már nem árulták el, hogy összességében hány százalékos pontossággal dolgozott a program – írja a New Scientist.

Rovatok