Index Vakbarát Hírportál

A kutatók szerint ezzel a kapszulával tényleg lehet fogyni

2023. december 27., szerda 09:16

A karácsony miatt minden bizonnyal sokak fejében megfordult, hogy a sok töltött káposzta, halászlé, bejgli és szaloncukor után milyen jó lenne, ha egyszerűen és gyorsan visszaszerezhetnénk az ünnepek előtti testsúlyunk, ám mindez idáig csak álom volt. Hamarosan azonban valóság lehet, ugyanis egy vibráló kapszulának köszönhetően az étvágyunk, így pedig a testsúlyunk is csökkenhet.

A súlyproblémákra szinte nem telik el úgy év, hogy ne találnának ki újabb forradalmi megoldást, a különböző étrendek és ételek károsnak vagy éppen a súlyvesztéshez szükségesnek ítélése mellett hamarosan azonban tényleg teljesülhet az egyszerű és gyors fogyásra vonatkozó álom – azaz az, hogy  

egy tabletta szedésével akár több kilótól megszabadulhatunk izzasztó edzés vagy önsanyargató diéta nélkül is.

A Massachusetts Institute of Technology kutatói ugyanis a Science Advances-ben megjelent publikációja szerint kifejlesztettek egy multivitamin méretű, vibráló kapszulát, amely olyan érzést kelt a gyomrunkban, amely az agyunknak azt kommunikálja, hogy az tele van. Mindezt sikeresen állatokon már tesztelték is, vizsgálatukban azok a sertések, amelyek evés előtt 20 perccel kapták meg a tablettát, átlagosan 40 százalékkal kevesebb táplálékot fogyasztottak el, mint a kontrollcsoportban lévő, tablettát nem kapó társak.

Az új módszert még embereken nem tesztelték, azonban a kutatók bizakodók, szerintük egyértelmű hatása lehet az étvágyra, így remek módot kínálhat a „fogyásra vagy az étvágy szabályozására”.

Átveri az agyunkat

A fejlesztés jelenlegi szakaszában minden étkezés után új tablettára lenne szüksége az illetőnek, a kutatók azonban azt mondják, hogy dolgoznak egy olyan változaton is, amely hosszabb távon a gyomorban maradhat, és vezeték nélkül működtethető. De mégis hogyan működik jelenleg a vibráló kapszula?

Lenyelés után az eszköz a gyomorba kerül, ahol aktiválódik. A kapszula szélén kocsonyás réteg van, amelyet a gyomorban lévő sav lebont, így aktiválja az eszköz áramkörét, amely ennek következtében rezgésbe kezd.

A rezgés beindítja a mechanoreceptorokat a gyomorfalban, amely normális esetben csak akkor történne meg, ha a gyomor már kitágult volna egy kiadós étkezést követően. 

Ebben az esetben a rezgés hatására a gyomor jeleket küld az agyba, ami arra készteti a szervet, hogy elindítsa a hormonok felszabadulását, így jelezve a jóllakottságot – azaz elnyomja az étvágyat.

A tabletta a GLP–1 teltséghormon felszabadulását idézte elő a kutatás során, amit egyébként a jelenleg népszerű fogyást elősegítő gyógyszerek (pl. Ozempic) is tartalmaznak. A kapszula körülbelül 30 percig vibrál a gyomorban, az állatkísérletek során pedig négy-öt napba telt, amíg a kapszula áthaladt a beleken, mielőtt végül a széklettel távozott.

(Borítókép: A mérlegelés karácsonykor különösen fájó lehet. Fotó: dpa Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok