Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a híres Glock-pisztolyok tervezője, Gaston Glock

2023. december 27., szerda 21:23

94 éves korában meghalt az osztrák Gaston Glock, akinek pisztolyait a világ számos helyén használták nagy hatékonysággal.

Gaston Glock halálhírét vállalatának weboldalán jelentették be először, ahol egy fotót tettek közzé róla, és azt írták, hogy december 27-én (szerdán) meghalt. Ezt a képet utóbb a vállalat Facebook-oldalán is megosztották.

 A francia AFP hírügynökség nekrológja szerint az osztrák fegyvertervező 1929. július 19-én született Bécsben, felsőfokú tanulmányait is ott végezte. 1963-ban hozta létre saját cégét, ami a kezdetekben még nem katonai eszközökkel, hanem polgári fogyasztási cikkekkel foglalkozott. 

Glock csak az 1980-as évek elején vált aktívvá a hadiiparban.

Az osztrák kormány akkor írt ki tendereket újabb, az osztrák hadseregnek szánt pisztolyok fejlesztésére. A Glock által tervezett eszközök sikeressége abban rejlett, hogy olcsó anyagokból készültek, költséghatékonyan gyárthatók, könnyen szétszerelhetők, kicsi a súlyuk, megbízhatók, és mindezek ellenére viszonylag nagy tárral tudnak működni.

Mindezeknek köszönhetően a pisztolyok végül nemcsak Ausztriában, hanem külföldön is sikert arattak: először az amerikai piacon váltak népszerűvé, majd világszerte elkezdték rendszeresíteni őket a rendőri, katonai erőknél. 2021-ben a Forbes magazin 1,1 milliárd dollárra becsülte Gaston Glock és családja vagyonát, miközben cége értéke is jelentős emelkedett, még az utóbbi években is.

Gaston Glock ismertsége ellenére viszonylag ritkán szerepelt a nyilvánosság előtt, és sikerei ellenére a magánéletének megvoltak a sötét oldalai. 

1999-ben üzleti okok miatt egy üzlettársa megpróbálta megölni, de túlélte a merényletet.

A 2000-es évek elején a szélsőséges Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is támogatta. Feleségétől 2011-ben – 50 év után vált el –, és a nő 2014-ben be is perelte 500 millió dollárt követelve, és azt állítva, hogy Glock pénzügyi csalásokat követett el, de elbukta a pert.

A válás után Glock ismét megházasodott, és még az utolsó éveiben sem vetette meg a fényűző partikat. 2018-ban egy film is készült az életéről. 

(Borítókép: Glock gyártmányú kézifegyverek a DSEI (Defence and Security Equipment International) kiállításon az ExCelben, Londonban 2021. szeptember 14-én. Fotó: Leon Neal / Getty Images Hungary)

Rovatok