Index Vakbarát Hírportál

Nincs zűr az űrben a NASA és a Roszkozmosz között

2023. december 28., csütörtök 12:42

Az orosz és az amerikai űrügynökség megegyezett a közös űrrepülések meghosszabbításáról.

Az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz szóvivői csütörtökön bejelentették, hogy Oroszország és a NASA megállapodott arról, hogy 2025-ig meghosszabbítják közös repüléseiket a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A közlemény szerint az ISS általános működésének megbízhatósága miatt, és annak szavatolása érdekében, hogy a Roszkoszmosz és a NASA legalább egy-egy képviselője jelen legyen az állomáson, 2023-ban megállapodás született az amerikai partnerekkel a közös repülések 2025-ig történő meghosszabbításáról.

Oroszország már 2022 júliusában hangot adott annak, hogy 2024 után ki akar vonulni az ISS-ről, ahol állandó jelleggel tartózkodtak űrhajósai, és aminek működtetésében kulcsszerepet töltött be. Ezt az is indokolhatta, hogy a Roszkoszmosz egy új orosz űrállomás létrehozását tervezi.

Októberben Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, az orosz űrállomás első szegmensét 2027-ben kell pályára állítani, és ígéretet tett arra is, hogy a közelmúltbéli kudarcok ellenére folytatják az űr meghódítását.

Az orosz űrszektor mindig az ország büszkesége volt, de háza tája évek óta finanszírozási problémáktól, korrupciós botrányoktól és kudarcoktól hangos. Nagy fiaskó volt a Luna–25 holdszonda augusztusi elvesztése is.

Az ISS-t, amely az Európát, Japánt, az Egyesült Államokat és Oroszországot tömörítő nemzetközi együttműködés szimbóluma, 1998-ban kezdték el összeállítani, és az eredeti tervek szerint 2024-ben állt volna le, de a NASA becslése szerint 2030-ig működhet – adta hírül az MTI.

Rovatok